Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RESCUE PATROL 2013: Více než 70 zasahujících zachraňovalo lidi z jeskyní a tunelů, ošetřovali i zraněné po nehodě

Čtrnáctý ročník cvičení Rescue Patrol se ve středu 11. září 2013 naplno rozjel v okolí České Kamenice na Děčínsku. Na zasahující čekaly v průběhu tří dní náročné zásahy, denní a noční.


I. Denní etapa – zřícení objektu bývalého Benaru

Partička lidí rozebírala na zakázku objekt bývalé fabriky Benar v České Kamenici – jenže to byla partička vcelku nezkušená a rozebírat nosné konstrukce budovy v době, kdy uvnitř jsou lidé, je rizikové.

Budova se tak samozřejmě zřítila a uvnitř zůstalo několik desítek osob. Následovalo fiktivní oznámení na operační středisko, které na místo vyslalo dvě hasičské jednotky a několik záchranářských týmů, včetně psovodů.

Pyrotechnické (kouř) a zvukové (výbuch) efekty byly tak reálné, že (navzdory několikerému oznámení o konání cvičení na operační středisko HZS) na místo vyjeli naostro také profesionální českokameničtí hasiči. Někdo z nic netušících občanů totiž kouř a výbuch nahlásil.

To už jsou ale na místě „cvičící“ jednotky a začíná průzkum budovy. Hasiči postupně nacházejí zraněné a některé odvádějí do bezpečí, k některým si volají záchranáře, některé je potřeba vyprostit z úzkých prostorů, či najít zavalené pod zříceným materiálem.

Venkovní sutiny a druhý objekt zatím prohledávají psovodi a po nalezení všech obětí probíhá opět transport na shromaždiště. Po necelých dvou a půl hodinách je zásah ukončen a může proběhnout vyhodnocení.


Pro několik záchranářů probíhal simultánně druhý zásah – z rozhledny na Studenci bylo potřeba transportovat jednu zraněnou osobu.


I. Noční etapa – záchrana osob z podzemních prostor

Prohlédnout si podzemní naftové nádrže v Janské se mohlo pro třicítku lidí zdát jako dobrý nápad, ovšem nevzít si s sebou baterky a spoléhat na to, že průvodce ví co dělá, byl další osudový omyl.

Baterka průvodci zhasla a v několikakilo­metrovém podzemí je po tmě opravdu náročné, najít cestu zpět. Obzvlášť, když se tunelem začíná valit kouř a není vidět ani na svůj nos.

Naštěstí se někomu podařilo z podzemí dostat a pomoc zavolat. Na místo tak opět vyráží záchranáři a hasiči – ti do prostoru vstoupili v dýchací technice a změřili nebezpečné koncentrace – naštěstí nic nenaměřili.

Do podzemí tak mohli vstoupit i záchranáři a postupně za vydatné pomoci hasičů najít a ošetřit zraněné – výjimkou nebyly ani zlámané ruce či nohy, mezi „návštěvníky“ bylo také několik hluchoněmých, s nimiž si museli zasahující poradit.

Závěr cvičení byl „zpestřen“ „špatnou komunikací“ mezi dvěma hasiči v nejodlehlejší části tunelů s operačním střediskem, potažmo velitelem zásahu a velitelem hasičů a byl tak vyhlášen „ostrý“ zásah.

Po dvou hasičích, kteří nic netušíc čekali za zakouřenou oblastí na nosítka pro pacientku s poraněnou pánví, se tak rozjelo opravdové pátrání – tunely opustili všichni kromě další dvoučlenné pátrací skupiny.

Nakonec se vše vyjasnilo a po zhodnocení celého průběhu, krátce po půlnoci, místo v pořádku opustili jak figuranti, tak cvičící – na ty dopoledne čekal další program v podobě teoretických přednášek a zanedlouho začne opět náročný denní zásah.


II. Denní etapa – Záchrana osob z jiřetínské štoly

Opět podzemí a opět průšvih, několik lidí uvěznil zával a nemohou ven. To už ale na místo míří hasiči i záchranáři a pomalu zahajují průzkum.

Zanedlouho už začínají záchranné práce a všichni figuranti se postupně za asistence zasahujících dostávají z jeskyně ven.


II. Noční etapa – Ztracené jezdkyně a záchrana osob z tunelů

Dvě slečny na koních se jely projet, podcenily ale zřejmě terén a zatímco zanedlouho koně byli stále dva, jezdkyně už byla sama, druhá se ztratila.

Okamžitě se rozjíždí další pátrací akce, vytvoření rojnice ze všech přítomných je otázka chvilky. Levou stranu si berou na starosti psovodi, pravou slovenští kolegové na čtyřkolkách a propátrávání terénu začíná.

„Lidské síly“ v rojnici úspěšné nebyly, figurantku nakonec nachází až pes. To už se ale v nedalekých tunelech ztratila další výprava a noční zásah v tunelech se zase může rozjet.


III. Denní etapa – Hromadná nehoda šesti vozidel

Poslední denní úkol patřil opět mezi náročné. Dopravní nehoda šesti automobilů a v každém z vozidel několik osob, včetně dětí.

Zabezpečit vozidla proti požáru, zachránit zraněné, vystříhat ty zaklíněné. Veškerá spolupráce mezi všemi zasahujícími musela klapat na jedničku.


Několik dalších zásahů, které na cvičení Rescue Patrol 2013 proběhly, jsme v článku nezmínili záměrně. Pokud chcete cvičení zažít na vlastní kůži se vším všudy, určitě vyhlížejte ročník 2014, který bude výroční, patnáctý.


Cvičení Rescue Patrol

Akce probíhá pod záštitou hejtmana Oldřicha Bubeníčka. Cvičení je zaměřeno především na mimořádné události s hromadným výskytem poraněných osob.

Cvičení si klade za cíl umožnění společné práce všech zúčastněných složek a zkvalitnění jejich vzájemné spolupráce při skutečných zásazích.

V průběhu cvičení také dochází k testování jednotlivých částí nového vybavení, které záchranné složky pořizují dle své odbornosti a které jim umožňuje efektivněji a rychleji pomoci postiženým osobám.

Sdílet
Seriál: Rescue Patrol