Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fotbaloví výtržníci mohou být chyceni při zakládání ohňů na tribunách díky chytrému kamerovému systému

Bezpečnost na stadionech je často diskutovaným tématem. Jak při incidentech v davu fanoušků na tribuně přesně identifikovat narušitele a zajistit průkazní materiál třeba při založení požáru?

Slovenští inženýři vyvinuli elegantní a funkční řešení: speciální „kamerová hnízda“, která jsou už v provozu na několika slovenských stadionech, monitorují všechny diváky na tribunách a pomáhají policistům při řešení přestupků.

Ve snaze ochránit sportovní utkání vydalo ministerstvo vnitra Slovenské republiky na počátku roku 2010 vyhlášku, která se týkala bezpečnostních kamerových systémů. Podle této vyhlášky mají kamery na stadionech plnit dva úkoly: monitorovat všechny potenciálně nebezpečné události a identifikovat jednotlivé pachatele přestupků, kterým pak může být zamezen vstup na podobné akce v budoucnu.

To byl skutečně náročný požadavek. Na to, aby bylo možné bezpečně identifikovat každého návštěvníka na tribuně, je totiž běžně zapotřebí doslova stovek kamer s velmi vysokým rozlišením i pro středně velké stadiony, což si při slovenských poměrech těžko může nějaký klub dovolit. Vyhláška však vrtala hlavou inženýrům z firmy Canex, která se instalací kamerových systémů na Slovensku zabývá již řadu let. Výsledkem byl překvapivě levný a účinný systém, který už má za sebou konkrétní úspěchy při potírání fotbalového výtržnictví.

Technici z firmy Canex při zpracování zakázky pro několik fotbalových stadionů, včetně bratislavského Slovanu, vyvinuli vlastní systém s názvem cWatch. Kamerová hnízda systému eWatch jsou strategicky rozmístěná. Pro identifikaci každé tváře na stadionu není třeba stovek kamer.

Jeho základem jsou IP kamery švédské značky Axis s pokročilými funkcemi a vysokým rozlišením. Důležitý je však způsob, jakým jsou na stadionu umístěné. Namísto instalace mnoha jednotlivých kamer po tribunách využívá systém cWatch úsporná „kamerová hnízda“ – speciálně navržené stojany s několika kopulovými IP kamerami – v každém je jedna otočná (tzv. PTZ) s rozlišením HD či Full HD a další dvě až tři s rozlišením minimálně 5 megapixelů. Hnízda jsou umístěná přímo na ploše kolem hřiště, kam se diváci přirozeně dívají, ale kde zároveň nikomu nepřekáží ani nepřekáží ve výhledu. Díky tomu, že je možné je „zamaskovat" i jako reklamní poutače, běžný návštěvník kamery vůbec nevnímá.

A jak vypadá pohled do místnosti operátora? Celé ovládání systému je postaveno na dotykových displejích a je vysoce intuitivní. Pevné kamery v modulu vytvářejí panoramatický obraz jednoho sektoru tribun a operátor si v něm jen prstem označí velikost scény, kterou chce zobrazit. Otočná kamera se sama zaměří daným směrem a zobrazí požadovanou scénu tak, aby se shodovala s označeným výřezem. Stejným způsobem může obsluha zaměřit konkrétního aktéra incidentu tak, aby byla zobrazena v nejvyšším rozlišení v maximálním detailu. Rozlišení je například v případě stadionu Slovan Bratislava díky Full HD kameře (Axis P5534-E) reálně přes 1150 pixelů na metr, což stačí i k rozpoznání tváře. Modularita tohoto řešení dovoluje zachytit současně tolik incidentů, kolik má stadion instalovaných modulů.

V případě, že operátor právě nevyužívá otočné kamery pro identifikaci konkrétní osoby, probíhá na pozadí systému jiná důležitá funkce: postupné skenování celého sektoru s diváky v maximálním rozlišení. Vytváří se tak prostorová matice snímků, v níž jsou všechny osoby bezpečně identifikovatelné a to i automaticky pomocí softwaru. Operátor má trvalý přehled o dění na tribunách, protože je vidí před sebou seskupeny do sektorů a jeho reakce na incident mohou být okamžité a velmi přesné.

„Na slovenských stadionech není potřeba použít více než pět monitorů současně pro sledování všech sektorů. Po dvou ligových sezónách máme zkušenost, že obsluhu zvládne opravdu každý, i v průběhu zápasu zaškolený operátor, natožpak policista,“ říká jeden z tvůrců systému, inženýr Ivan Boďa.

Záznam ze všech kamer je během celého zápasu ukládán na serverech, kde se uchovává 7 dní a pak je automaticky smazán. Intuitivní prohlížení záznamů se zobrazenou časovou osou umožňuje přesně označit celý incident a exportovat jej ve zvoleném formátu na přenosný disk USB klíč nebo jiné médium. Obrázky je samozřejmě možné ihned vytisknout nebo třeba poslat na mobilní telefon policisty.

Brzy po zprovoznění systému cWatch na stadionu FC Dukla v Banské Bystrici přišla první příležitost otestovat jeho funkčnost v praxi. Při zápase se Spartakem Trnava jeden z fanoušků zapálil na tribuně dýmovnici. Diváci se rozprchli a „záškodník“ se přesunul o několik míst dále, kde si sundal kapuci a nasadil si čepici. Nově zaškolenému operátorovi však identifikace trvala sotva dvě minuty. Díky záznamu z průběžného skenování tribuny a zvětšeným obrazům samotného vývoje incidentu byly podklady okamžitě na světě. Operátor s pomocí vysílačky navigoval policisty na tribuně, kterým trvalo jen další dvě minuty, než výtržníka našli v davu. Vyvedení pachatele z tribuny do pěti minut od zapálení dýmovnice okamžitě zklidnilo fanoušky, kteří zjistili, že systém na tomto stadionu reálně funguje a používá se.

Slovenským inženýrům se tak povedlo vytvořit intuitivní, přesný a úsporný systém pro sledování dění na tribunách. K dokonalosti podle nich ještě chybí poslední, technologicky již dobře zvládnutelný článek: instalace identifikačního systému, kterým bude možné filtrovat návštěvníky už při vstupu na stadion. Výtržník z Trnavy by se tak na další utkání už pravděpodobně nedostal.

Sdílet