Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtvrtý ročník netradičního klání „Říčanská plíce“ vyhrál Jiří Kraus z SDH Zastávka

Sbor dobrovolných hasičů v Říčanech u Brna pořádal v sobotu 21.září 2013 IV. ročník zátěžové soutěže jednotlivců nazvané „Říčanská plíce“.

V ranních hodinách začaly přípravy tratě a zázemí pro soutěžící a ostatní diváky. V letošním ročníku se poprvé v historii zúčastnila jediná žena Coufalová Zuzana z Veverské Bytíšky a dalším závodníkem „laikem“ byl starosta obce Říčany Ing. Jan Studený, který se rozhodl vyzkoušet co že to hasičina obnáší.

Mezi závodníky z Moravy nechyběli ani kamarádi hasiči z obce Láb na Slovensku. I když počasí opět nezklamalo, dopoledne slunečné a v odpoledních hodinách se objevovali dešťové přeháňky, jednotlivci se i s tímto dovedli vypořádat po svém.

Na trati dlouhé 4 × 50m je rozmístněno osm disciplín. Jako první úkol musí soutěžící rozvinout hadici C, připojit na nadzemní hydrant a proudnici a roztáhnout na stanovenou délku.

Druhým úkolem v první padesátce je přenesení dvou barelů s vodou, každý o hmotnosti 20 kg na vzdálenost 20m. V druhé dráze čekal na soutěžící tunel 0,9 × 0,9 × 4m, po jehož prolezení si každý musel rozvinutou hadici smotat na dvojito a uložit do plastové přepravky.

Ve třetí dráze byl proveden výstup na věž, uvázání pomocí karabiny a opasku k jistícímu lanu a vytažení kanystru opět o hmotnosti 20 kg do výše 1,8m pomocí pracovního lana. Nejtěžším úkolem snad bylo odtažení figuríny vážící cca 70 kg na vzdálenost 10m. Poslední dráha byla odpočinková, soutěžící musel pomocí ruční pily odříznout špalík průměru 10cm.

Po této disciplíně následovalo jen prolezení oknem a finiš do cíle. Po proběhnutí cílem byli někteří borci téměř na dně se svými silami. Pro případ jakékoli pomoci byla na místě přítomná posádka Záchranné služby Jihomoravského kraje, která naštěstí nemusela zasahovat.

Po ukončení soutěže následovalo vyhlášení vítězů. Mezi prvním a druhým místem rozhodovali setiny. Pouhých 11 setin sekundy stačilo Jiřímu Krausovi ze Zastávky s časem 2:39,13 (min) na prvenství před Pavlem Vejvodou z Mělčan s časem 2:39,24 (min), který obsadil druhé místo. Třetí místo obsadil Dušan Pavelka z Borače s časem 2:42,72 (min).

Nejstarším účastníkem se stal Zdenek Obršlík z Javůrku, který skončil z celkového počtu 37 závodníků na překrásném 14 místě s časem 3:18,39 (min).

Děkujeme všem sponzorům, obzvláště firmě Požární Bezpečnost Jihlava, která je hlavním sponzorem této soutěže již po čtvrté, obci Říčany u Brna a Záchranné službě JmK za její pohotovost.

Karel Sláma
Starosta SDH Říčany u Brna

Sdílet