Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči změřili své síly v tradičním závodě TOTMAN 2013, běželi do vrchu Ráztoka-Pustevny

Celkem 31 mužů a jedna žena změřili své síly v tradičním výběhu na vrchol Tanečnice v Beskydech v závodě TOTMAN (totálně mrtvý a nepoužitelný hasič) 2013 v pátek 18. 10. 2013. Počasí všem relativně přálo – během závodu nepršelo a nebyl ani silný vítr.

Tento extrémní závod pořádal Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje ve spolupráci se Sportovním klubem HZS MSK o.s. a Českou hasičskou sportovní federací.

Závodu se zúčastnili hasiči jak z řad profesionálních státních, podnikových, tak i dobrovolných. Účastníci byli rozděleni do dvou kategorií – kategorie A do 40-ti let věku a kategorie B nad 40 let věku.

Start závodu se odehrál v 10:30 hodin u dolní stanice lanové dráhy Ráztoka – Pustevny v nadmořské výšce 620 m.n.m. Závodníci probíhali malebnou beskydskou krajinou (lesem a mýtinami i podél sjezdovky) po modré turistické značce značným stoupáním až k horní stanici lanové dráhy. Odtud ještě pokračovali po červené turistické značce až na vrchol hory Tanečnice v nadmořské výšce 1084 m.n.m. Celková délka trati byla cca 4 km, převýšení činilo 464 metrů.

To, že si závodníci doslova hrábli na dno svých sil, není nutno jistě zdůrazňovat. Jako první do cíle doběhl Petr Teslík z HZS MSK – ÚO Ostrava ve výborném čase 22 minut a 42 sekund! Nedaleko za ním doběhl do cíle nedávný účastník extrémního triatlonového závodu na Hawaii Lukáš Krpec z HZS MSK – ÚO Nový Jičín také ve výborném čase 23 minut a 29 sekund. A jako třetí přiběhl Martin Tuharský z HZS MSK – ÚO Karviná v čase 24 minut a 3 sekundy. Tito závodníci se také umístili na prvních třech místech v kategorii A.

V kategorii B doběhl na prvním místě Tomáš Klimecký z HZS MSK – ÚO Karviná v čase 27 minut a 38 sekund, jako druhý doběhl Martin Bilous taktéž z HZS MSK – ÚO Karviná v čase 29 minut a 2 sekundy a na třetí pozici dosáhl Rudolf Šelepa z HZS MSK – ÚO Nový Jičín časem 29 minut a 46 sekund.

Nejmladší účastnicí se stala jediná žena mezi účastníky Hana Petřeková z JSDH Vigantice (věk 17 let, závod dokončila v čase 33 minut a 2 sekundy) a nejstarším účastníkem byl Karel Děkan z HZS MSK – ÚO Bruntál (věk 52 let, závod dokončil v čase 29 minut a 56 sekund). Všech 32 účastníků závod dokončilo!!! Ukázalo se tak, že dobrá fyzická kondice hasičům neschází.

por. Ing. Petr Holub
Zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet
Přiložené soubory
Celkové výsledky TOTMAN 2013.xls zobrazit online XLS 32 kB