Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři dívky zachraňovali hasiči na Blanensku z jeskynního komplexu Býčí skála, při cvičení se osvědčil polní telefon

V jeskynním komplexu Býčí skála na Blanensku se zranily tři dívky. Hasiči je vyhrabali ze závalu a transportovali z jeskyně ven. S takovýmto scénářem se ve středu 2. října 2013 musely vypořádat zasahující jednotky v rámci cvičení IZS. 

Kolem půl desáté ráno přijalo operační středisko informaci, že v jeskynním komplexu zůstaly tři dívky. Na místo události se postupně sjely tři jednotky profesionálních a čtyři dobrovolných hasičů.

Celkem se na akci podílelo na osmdesát cvičících. Kromě hasičů se zapojila i Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba a speleologové záchranáři.

Cílem fyzicky i organizačně náročné akce bylo procvičit záchranu osob pomocí lezecké techniky, vytvoření týlového stanoviště a zázemí pro dlouhotrvající zásah a v neposlední řadě také zkouška spojení z jeskyně na povrch.

Zraněné dívky zůstaly asi kilometr daleko od vstupu do jeskyně ve špatně přístupném prostoru. Bylo tedy zřejmé, že se zásah protáhne do odpoledních hodin. Velitel si proto nechal na místo povolat týlový kontejner z Brna a další jednotky.

Hasiči vytvořili asi 800 metrů od vstupu do podzemí předsunuté týlové stanoviště, kde postavili v širokém jeskynním prostoru stan pro potřeby prvotního ošetření zraněných žen lékařkou Zdravotnické záchranné služby. Od tohoto stanoviště pokračovala záchranná skupina špatně přístupným a částečně zavodněným terénem až k místu zavalení.

Asi po čtyřech hodinách se hasičům podařilo transportovat poslední zraněnou dívku ven z jeskyně.

U zásahu se osvědčil polní telefon, který spojoval předsunuté týlové stanoviště s pracovištěm velitele zásahu. Fyzicky i organizačně náročné cvičení nyní vyhodnotí zástupci jednotlivých složek a zjištěné zkušenosti promítnou do další budoucí spolupráce a obdobných skutečných zásahů.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet