Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Seziny v Bravanticích unikl lehký topný olej, hasiči stavěli norné stěny

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly od čtvrtečního večera (10. 10. 2013) do pátečního rána u vodního toku Sezina v obci Bravantice (okres Nový Jičín), do kterého unikalo z areálu místní firmy neupřesněné množství lehkého topného oleje. Hasiči postavili na Sezině 4 norné stěny, v pátek dopoledne předali místo zásahu firmě k ekologické likvidaci.

Operační středisko hasičů bylo o události informováno ve čtvrtek vpodvečer o půl šesté. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Bílovci a Novém Jičíně, s nimi dvě jednotky dobrovolných hasičů – Bravantice a Studénka.

Hasiči postavili na Sezině čtyři norné stěny pod výtokem z areálu firmy a vodní hladinu zasypávali sorbentem. Nasáknutý sorbent jímali do nádob. Na místě byl při pátrání po původci znečištění starosta obce a pracovníci odboru životního prostředí z Bílovce a z podniku Povodí Odry.

V Bravanticích hlídali hasiči do pátečního dopoledne. Místo zásahu si převzala firma Ekoaqua. Norné stěny zůstanou na místě minimálně do víkendu.

Podle odhadu odborníků uniklo do vody maximálně 200 litrů lehkého topného oleje. Není vyloučeno, že olej unikal delší dobu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet