Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zapojení tří velkokapacitních čerpadel u nás vyzkoušeli hasiči poprvé, simulovali požár sondy zásobníku plynu

Deset jednotek profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných hasičů, Policie ČR, Městská policie Český Těšín, báňská záchranná služba i ze slovenských Malacek a pracovníci plynárenských firem se zapojily do čtvrtečního cvičení Integrovaného záchranného systému se simulovaným požárem venkovní sondy podzemního zásobníku plynu na okraji Českého Těšína (okres Karviná).

Hlavním cílem bylo poprvé v ČR vyzkoušet paralelní zapojení tří velkokapacitních čerpadel vody Somati a zhruba tří kilometrů hadic o velkém průměru 15 cm a dopravit velké množství vody na místo požáru k jeho uhašení a ochlazování plynárenské technologie, což se hasičům povedlo. Somati se dosud v ČR používaly při odčerpávání povodňově vody, nikdy ne k hašení.

Somati (a po jednom kilometru hadic o průměru 15 cm) sem dovezl Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK), HZS Středočeského kraje a báňská záchranná služba až ze slovenských Malacek.

Není vyloučeno, že v blízké budoucnosti by mohli mít tato čerpadla, používaná hlavně při povodních, také profesionální hasiči z HZS Olomouckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně.

Hasiči i policie během cvičení informovali obyvatelstvo dotčené oblasti o konaném cvičení pomocí „mluvicích“ mobilních sirén a rozhlasových zařízení, která měli instalována ve svých zásahových vozidlech. Obyvatelé dotřených rodinných domků byli dopředu o cvičení informováni letáky.

Policejní složky také řídily dopravu a hlídaly přejezdy přes hadice, dopravující vodu z nádrže (patřící Energetice Třinec) v Českém-Těšíně-Mistřovicích na místo zásahu. Aby nemusela být zastavena doprava na silnici I/11 z Českého Těšína do Havířova, oproti reálnému zásahu hasiči položili hadice pod silnici, vedli je tentokrát propustkem

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet