Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Čejkovicích na Českobudějovicku hořel sklad slámy, škoda byla vyčíslena na 1,2 milionu

K požáru, jež byl na tísňovou linku ohlášen v 16:12 hodin, vyslali operační důstojníci profesionální jednotku ze stanice České Budějovice a svolali jednotky SDH obcí Hluboká nad Vltavou, Zliv, Žabovřesky a Dubné.

Po provedeném průzkumu velitel zásahu podal zprávu, že požár zasáhnul celý objekt, ve kterém jsou uskladněny balíky slámy. Jedná se o samostatně stojící budovu s železobetonovou konstrukcí, která však již nevydržela a zbortila se. Ve skladu byly dále zaparkovány zemědělské stroje, ty však majitelé stihli vyvézt ven ještě před příjezdem hasičů. Uvnitř se nenacházela žádná osoba.

Vzhledem k rozsahu požáru byl hned v 16:21 hodin vyhlášen druhý stupeň poplachu, k požáru byly vyslány osádky dalších cisteren. Celkem požár likvidovalo 9 cisteren a další tři zásahové vozy. V 18:43 hodin velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru, který se již dál nešířil a síly a prostředky byly na místě v dostatečném počtu. Sklad byl ponechán ke kontrolovanému dohoření.

U požářiště se po celou noc střídali zasahující hasiči, dobrovolné jednotky se postupně vracely na své základny. Zatím poslední střídání profesionální jednotky proběhlo po sedmé hodině ranní. Na místě v tuto chvíli je kromě českobudějovických profesionálů místní dobrovolná jednotka.

Na požářiště se také vrací vyšetřovatel HZS společně s Policií ČR, kteří budou pokračovat v šetření příčiny vzniku požáru.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet