Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mlýn jako ledový palác

Mlýn v Letohradu se po požáru proměnil v ledový palác. Jak vypadá hašení požáru za silného mrazu.

Už jednou jsme psali, jak silný mráz komplikuje práci hasičů při zásahu. Tisková mluvčí HZS Pardubického kraje V.Horáková nám zaslala informace o požáru mlýna, kdy právě mráz ztěžoval práci hasičských jednotek.

Dne 8. února 2003 byl v 03:49 hodin na operační středisko hasičů ohlášen požár objektu Petříkův Mlýn v Letohradu. Na místo okamžitě vyjely dvě profesionální hasičské jednotky (Žamberk a Ústí nad Orlicí) a pět jednotek sborů dobrovolných hasičů (Žamberk, Letohrad, Dolní Dobrouč, Lukavice a Jablonné nad Orlicí). Jednalo se o čtyřpodlažní budovu. Největším problémem pro hasiče byl mráz (až –20 stupňů Celsia).

Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná. Hrozí mnoho rizik. Dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur. Voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu, čímž dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí.

Objekt byl velmi rozsáhlý (40×40 m). Obytnou část objektu se podařilo hasičům uchránit. Uvnitř objektu byly dřevěné stropy, které se propadly. Dále byla v budově i původní technologie a těžké kovové věci propadávaly stropy dolů. Škoda byla předběžně stanovena na jeden milión korun. Požár hasiči likvidovali více než dvanáct hodin.

Na místo události byl dne 10. února 2003 přivolán i služební pes, který je vycvičen na vyhledávání hořlavých kapalin. Na místě se podařilo vyhledat dvě místa, na kterých byly zbytky hořlavých kapalin. Vyšetřovatelé stále zjišťují, zda se jednalo o úmyslné založení požáru či nedbalost.


stržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet