Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Memoriál Jindřicha Šmause proběhl na náměstí v Rokycanech, nejlepší byl tým z Ústeckého kraje

Memoriál byl zahájen ve čtvrtek 21. května 2015 v 9:00 hodin na náměstí T. G. Masaryka v Rokycanech. I letos tuto soutěž pořádali hasiči z Rokycan ve spolupráci s Plzeňským krajem, městem Rokycany a Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje.

Soutěž je naprosto ojedinělá v republice, protože najednou spolu soutěží dva týmy – čtyřčlenné družstvo hasičů a tříčlenné družstvo záchranářů.

Úkolem celého týmu bylo bezpečné a efektivní vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla pomocí techniky, prostředků a nářadí, které se běžně používá při skutečných dopravních nehodách, součástí bylo poskytnutí přednemocniční neodkladné péče, která odpovídá zranění a transport zraněné osoby k vozu záchranné službě.

Družstva měla pro vyproštění zraněné osoby stanoven základní časový limit 15 minut. Po jeho překročení se začaly z celkového hodnocení odečítat body – za každých započatých 20 vteřin nad 15 minut se odečetly tři body. Časový limit byl 20 minut. Čas provedení zásahu ale nebyl rozhodujícím kritériem pro určení závěrečného pořadí soutěžních týmů.

Pro každé družstvo byl přichystaný jiný scénář. Bylo připraveno několik modelových situací dopravních nehod –všechny simulované nehody byly inspirovány skutečnými událostmi.

V soutěži si nejlépe vedlo družstvo z Ústeckého z Mostu a Litvínova, na druhém místě skončili Středočeši z Hořovic a třetí místo obsadilo družstvo HZS a ZZS Královéhradec­kého kraje.


Během odpoledne se podruhé ve své historii představil projekt Nemusíš být hasič, aby ses stal hrdinou. Jedná se o společný projekt Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a Českého národního registru dárců dřeně. Jeho cílem je zaregistrovat v Plzeňském kraji co nejvíc nových dárců.

První velkou premiéru měl projekt v sobotu 16. května 2015 od 8:00 hodin na Půlmaratonu Plzeňského kraje, během zhruba třech hodin se do registru zapsalo 22 nových dárců dřeně.

Při příležitosti soutěže Memoriálu Jindřicha Šmause se během odpoledne do registru zapsalo 17 nových hrdinů. Těch, kteří jsou připraveni zapsat se někomu do života, kteří jsou ochotni zachránit někomu život!

Nemusíš být hasič, aby ses stal hrdinou… Stačí dát kapku krve.

Všem hrdinům z Rokycan DĚKUJEME!

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet