Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři osoby byly zraněny při nehodě dodávky a autobusu na Frýdeckomístecku, nejvážněji žena

Krátce po půl čtvrté hodině ranní přijalo Operační a informační středisko HZS Moravskoslezského kraje informace o dopravní nehodě na rychlostní komunikaci R48. Na místo nehody byly ihned vyslány dvě jednotky HZS Moravskoslezského kraje z Nošovic a Frýdku-Místku.

Na 58. kilometru R48 ve směru na Český Těšín havarovala dodávka a autobus převážející cca 40 lidí. Dopravní nehoda úplně uzavřela provoz na rychlostní komunikaci na více než dvě hodiny a dalších několik hodin byla tato komunikace průjezdná pouze jedním pruhem.

Na místo události vyjela posádka rychlé lékařské pomoci ze stanoviště v Třinci. Po zjištění, že ve skutečnosti došlo ke střetu autobusu a dalšího vozidla, a že zranění účastníci jsou čtyři, byly na pomoc vyslány ještě dvě skupiny rychlé zdravotnické pomoci.

Všechny ošetřované osoby byly cizími státními příslušníky. Nejvážnější byl zdravotní stav třiačtyřicetileté ženy. Tu nalezli záchranáři v bezvědomí a přímém ohrožení života. Zasahující lékař u ní zjistil poranění hlavy a mozku. Bylo nutné zajistit dýchací cesty postižené a její připojení k přístrojem řízené ventilaci. Po provedení všech nutných úkonů v rámci přednemocniční neodkladné péče byla pacientka transportována do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě a předána na oddělení urgentního příjmu.

Další tři účastníci nehody byli při vědomí a jejich život nebyl bezprostředně ohrožen. Jednalo se o desetiletou dívku s poraněním zad a horní končetiny, čtyřiatřicetiletou ženu s poraněním dolní končetiny a sedmačtyřiceti­letého muže, který utrpěl poranění hlavy. Dívka a žena byly po ošetření přepraveny do frýdecko-místecké nemocnice a předány na tamní úrazové ambulanci, muž odmítl transport do nemocnice, podepsal negativní revers a záchranáři jej ponechali na místě zásahu.

PhDr. Lukáš Humpl, ZZS Moravskoslezského kraje

Dvě jednotky hasičů HZS Moravskoslezského kraje z Nošovic a Ostravy – Zábřehu s těžkou vyprošťovací technikou HZS MSK (vyprošťovací automobil Bison) nadále uvolňují komunikaci a odtahují nepojízdná havarovaná vozidla.

Marek Gašparín
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet