Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Program „Technika, technologie a prostředky HZS ČR pro efektivní zásah“ přinese hasičům termokamery, čtyřkolky i pračky a sušičky

Hasičský záchranný sbor České republiky pomalu dokončuje specifikaci nového integrovaného operačního programu (IOP) Evropské unie. Ten by měl sboru přinést nejen vozidla, jako tomu bylo u nákupů, které z webu POŽÁRY.cz důvěrně znáte, ale také vybavení.

Hasičský záchranný sbor již vypsal výběrové řízení na dodávku 49 kusů velitelských automobilů, spolufinancovaných právě ze zmíněného IOP. Bude se jednat o pětimístná vozidla o hmotnosti do 3 500 kg s motorem o výkonu nejméně 50 kW na 1 000 kg největší technicky přípustné hmotnosti a s možností pohonu všech kol. Vozidla si rozdělí 11 HZS krajů.

Dotace jsou určeny pro chudší regiony, než je naše hlavní město, Praha se tak opět do IOP nevešla.


Novinkou ve vozovém parku HZS budou terénní čtyřkolky – přesněji tedy vozidla kategorie SxS s přívěsem a příslušenstvím s pohonem na všechny čtyři kola. Těch bude zakoupeno 10 kusů a budou rozděleny do pěti krajů a také k Záchrannému útvaru.

Čtyřkolky si získávají oblibu mezi hasiči díky jejich variabilnosti a širokému záběru možných využití. Nejčastěji vozí čtyřkolky hadice a podobné technické prostředky do těžko přístupných prostor, často z podobných míst svážejí raněné a imobilní pacienty a podobně. My už jsme v naší jedinečné rubrice Technika například představili čtyřkolky našich slovenských kolegů.

Přívěs pro přepravu SxS bude mít sklápěcí ložnou plochu, jeho největší technicky přípustná hmotnost bude nejméně 1200 kg a užitečná pak nejméně 900 kg. Měrný výkon motoru SxS bude vzhledem k předpokládanému charakteru použití nejméně 14 kW na 1000 kg největší technicky přípustné hmotnosti.


Třináct zásahových radiometrů, které jsou další součástí popisovaného IOP, bude dodáno do pěti krajů a rovněž k Záchrannému útvaru. Detekční jednotka bude složena z detektoru na povrchovou kontaminaci a přídavné GM-trubice na dávkový příkon.


Výborným pomocníkem pro zásahy především u dopravních nehod bude 44 těžkých sad hydraulického vyprošťovacího zařízení. Jednotlivé nástroje a pohonné jednotky budou vybaveny pouze jednou rychlospojkou pro napojení hadic a nástroje budou zcela funkční při použití každé pohonné jednotky, kromě sady otevírače dveří, která bude tvořit samostatný celek.

Speciální seriál – 2012: Technika HZS ČR z Evropské unie, vedeme již dlouho nejen pro nová vozidla HZS České republiky, spolufinancované z IOP. Jak je zřejmé z tohoto článku, seriál se nám brzo rozšíří.

Sada bude tvořena dvojicí motorových pohonných jednotek, dvěma hadicemi o délce 10 metrů, dvěma o délce 5 metrů, nůžkami, rozpínákem, sadou tažných řetězů, přímočarým rozpínacím válcem, dvěma prahovými opěrkami, mininůžkami, ruční pohonnou jednotkou s hadicí, zachytávačem airbagu řidiče, sadou stabilizačních podpěr, ochranným štítem, řezačem lepených skel, otevíračem dveří s ruční pohonnou jednotkou a dvěma sadami ochranných pokrývek po pěti kusech.


Třináct krajů si pak rozdělí po jednom kusu mobilního infračerveného spektrometru FTIR. Mobilní infračervený spektrometr FTIR umožňuje provádět chemický průzkum identifikací pevných a kapalných vzorků přímo v místě události. Je určen pro chemické laboratoře a rovněž pro JPO-O zejména pro nízkou hmotnost a jednoduchou manipulaci.


Spousta hasičů se také dočká pomocníka, který je při moderním vedení zásahu nepostradatelný. Bude zakoupeno 63 termokamer, které si rozdělí 12 krajů. Kamera umožňuje vyhledávání ohnisek požárů, osob nebo předmětů v prostorech se sníženou viditelností, rychlejší orientaci v neznámých zadýmených prostorech a stanovení orientační teploty předmětů, stěn a prvků konstrukce objektů.


V rámci obnovy dýchací techniky se mezi deset krajů rozdělí celkem 270 tlakových lah­ví.


Do osmi krajů poté poputuje celkem 21 praček a stejný počet sušiček, umožňujících zejména praní, dezinfekci, impregnaci a sušení ochranných oděvů pro hasiče.


Finance dostanou hasiči v některých krajích například i na tankovací kontejner, protiplynový kontejner, zkušební a měřící zařízení pro dýchací techniku, užitkové automobily a podobně. Pořídí také celokovovou loď s motorem a přívěsem pro přepravu a stabilizační sadu pro poškozené konstrukce.


My samozřejmě budeme o jednotlivých dodávkách průběžně informovat, stejně jako jsme to dělali u „technických“ zakázek z Integrovaných operačních programů:

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů