Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Peníze z Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS Středočeského kraje pomohou hasičům v jejich činnosti

Komise pro bezpečnost s integrovaný záchranný systém Středočeského kraje minulý týden navrhla rozdělit peníze ze středočeského Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS. Patnáctičlenná hodnotící komise odborníků, doporučila Radě a Zastupitelstvu Středočeského kraje z celkových 413 žádostí podpořit celkem 275 žádostí v celkové výši 50 milionů korun, rozdělených do tří tematických zadání.

Jelikož se na mě nyní obracejí hasiči s dotazy, zda jejich žádosti uspěly, rozhodl jsem se zveřejnit seznam doporučených žádostí hodnotící komise. Tyto žádosti ještě musí schválit Rada a zastupitelstvo Středočeského kraje na svých jednáních. Až poté, co bude rozdělení schváleno, bude možné podepisovat smlouvy a prostředky hasičům poslat,

vysvětlil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Hasiči mohli žádat o podporu z Fondu Středočeského kraje ve třech oblastech – na opravy hasičských zbrojnic, na obnovu a pořízení nové techniky a na pořádání oslav, kulturních, sportovních a dalších akcí.

U dobrovolných hasičů mě stále překvapuje různorodost aktivit sborů a jejich výjezdových jednotek. Ta neutuchající ochota stále něco organizovat pro druhé a široká paleta nabídek pomoci potřebným. Kromě běžných zásahů a práci při údržbě techniky, oprav zbrojnic, výcviků a podobně jsem zaznamenal například, že hasiči uspořádali sbírku hraček pro dětský domov, že byli hromadně darovat krev, že sbírali plastová víčka pro invalidní dítě, nebo že byli uklízet nepořádek v přírodě.

A to je jen zlomek toho co proniklo na veřejnost. Většinu akcí pořádají hasiči nezištně. Bez toho, že se o nich veřejnost dozví prostřednictvím médií. Pro mě je to důkaz, že hasiči mají dobré srdce a, že hasičské sbory jsou srdcem našich obcí. Proto jsem velice rád, že Středočeský kraj našim dobrovolným hasičům pomůže financovat jejich činnost,

doplnil středočeský hejtman Josef Řihák.

Seznam podpořených akcí a výši dotací najdete v příloze článku

Martin Poulíček
Odbor Kanceláře Hejtmana

Sdílet
Přiložené soubory
Přidělení_dotací.pdf zobrazit online PDF 273 kB