Úterý 19. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru panelového domu v České Třebové zasahovaly čtyři hasičské jednotky

Hasičské jednotky vyjížděly v pátek 14.2 2014 v 18:05 k požáru stoupaček v panelovém domě na sídliště Trávník. Poplach byl postupně vyhlášen jednotkám HZSP SŽDC Česká Třebová, HZS CPS Ústí nad Orlicí a jednotkám JSDHO Česká Třebová a Parník. Na místo se dostavila i posádka ZZS Ústí nad Orlicí, která však nemusela poskytovat žádné osobě zdravotnickou­ pomoc.

Po příjezdu na místo první jednotky, a to HZSP SŽDC bylo velitelem zásahu zjištěno, že došlo k zahoření kabeláže elektriky ve stoupačkách. Evakuace osob z panelového domu byla provedena ještě před příjezdem první jednotky členem místní dobrovolné jednotky ve spolupráci s domovníkem. Místo požáru bylo nalezeno průzkumem v 1.patře, kdy se zdálo, že požár kabelů samovolně uhasl.

Bylo provedeno protipožární opatření, otevření oken v mezipatrech a odvětrání tak bylo bez použití nucené ventilace. Příjezdem Policie ČR a dalším průzkumem bylo zjištěno, že pravděpodobnou příčinou vzniku požáru bylo nalití neznámé látky obyvatelem jednoho z bytů do stoupaček. Na místo se dostavila i Městská Policie, která po nezbytně nutnou dobu uzavřela komunikaci z důvodu zaplnění ulice hasičskými cisternami.

Dalším průzkumem bylo zjištěno opětovné zahoření kabelů. Nakonec byl vypnut hlavní přívod elektrického proudu do vchodu v panelovém a povolán na místo odborný pracovník.

Na místě jako poslední zůstala jednotka HZS ČR Ústí nad Orlicí a Policie ČR, která vyčkala příjezdu vyšetřovatele ZPP HZS a bylo provedeno vyšetření mimořádné události.

Na místo události se znovu vrátila jednotka JSDHO Česká Třebová, která provedla osvícení pomocí centrály a přenosného osvětlovacího stožáru místa zahoření při vyšetřování a opravy vyhořelé kabeláže. Zpět na základnu se dobrovolní hasiči vrátili krátce po třiadvacáté hodině.

Michal Janza
Sdílet