Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Několikaměsíční testování rukavic Lesley 6500 od firmy Holík potvrdilo, že jsou dobrou volbou pro technické práce

Rukavice Holík Lesley 6500 jsme do směny A pražských hasičů zapůjčili na několikaměsíční zkoušku. Testoval je zkušený hasič – lezec, kterému během kariéry prošlo rukama několik druhů rukavic.

Jak uvádí výrobce, tedy firma Holík, rescue rukavice Lesley 6500 jsou určené pro práci hasičů a záchranářů při zásazích technického charakteru. Jejich předností je odolnost vůči mechanickým rizikům a flexibilita – hřbet rukavice je opatřen materiálem Spandex, který zajišťuje výbornou přilnavost a komfort.

Pro ochranu kloubů je použito speciální reflexní vyztužení s pěnovou výplní: prsty chrání výztuha kevlarová, špičky prstů pak výztuha s protiskluzovou úpravou. Během testování se potvrdila výborná citlivost v oblasti dlaně, je vyrobena ze syntetické usně. Navíc jsou rukavice v těchto místech pevné a odolné vůči oděru.

Kevlar je použit na exponovaných místech tak, aby zajistil zvýšenou ochranu před mechanickými riziky. Elastická manžeta na konci rukavice je ukončena pruženkou pro lepší celkové držení na ruce.

Rukavice jsou testovány a certifikovány dle normy ČSN EN 420:2004+A1:2010; ČSN EN 388:2004. Ochrana rukavic proti prodření a jejich poškození je velmi dobrá, díky dodatečnému zesílení v nejnamáhavějších místech, jako je dlaň a přechod mezi palcem a ukazovákem. Výrobce nabízí rukavice ve velikostech: S-M-L-XL-XXL.

Rukavice jsou vypolstrovány z vrchní strany dlaně v oblasti kloubů. Pevnější jsou i v konečcích prstů, což sice trochu snižuje citlivost ale je to rozumný kompromis. Otázka citlivosti je dána dobrým výběrem velikosti rukavice vzhledem k ruce.

Rukavice Lesley 6500 byly testovány jak u běžných technických zásahů, tak i při lezeckém výcviku pro práci s lanem a lezeckým materiálem (slaňování, výstupy atd.). Extrémním testovacím procesem prošly rukavice při práci s motorovou pilou a při následném štípání dřeva.


Testoval jsem velikost XL. Šířka dlaně byla akorát, prsty by mohly být malinko kratší; to je ovšem subjektivní pocit. V nepoměru se mi zdála délka malíčku, která je delší. Je to poznat hlavně při uchopení menších předmětů, kdy malíček svým koncem nedovře.

Rukavice jsou v teplotách pod nulou lehce nepohodlné a nepoddajné. To je zřejmě dáno materiálem výztuh, který je tužší, a také množstvím vnitřních švů, které nejsou ničím kryté. Švy nejsou zrovna decentní a už od začátku z nich lezlo velké množství nití – to ale nemělo vliv na jejich pevnost.

Šikovný nápad je poutko na zavěšení, umístěné uvnitř rukavic. Nepřekáží při práci a nehrozí zachycení. Dobrý je i lem rukavice, který těsní kolem ruky a přitom neškrtí. Rukavice se dobře vejde do rukávu kabátu, takže nehrozí zapadnutí drobných kamínků, písku, či zatečení vody po rukávu.


Holík.cz: Kategorie Rescue rukavice


Celkově bychom rukavici zhodnotili jako velmi odolnou, s rozumným kompromisem životnosti, ochrany a citlivosti při práci. Rukavice mají i líbivý design a barvu, která se však snadno špiní. Cena rukavice se pohybuje okolo 600 Kč.

Sdílet