Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se postupně střídají na likvidaci drůbeže

Na likvidaci ptačí chřipky na Orlickoústecku se podílejí nejen hasiči z celého Pardubického kraje, ale také hasiči téměř z celé republiky. Dnes v 15 hodin dorazili k veliteli zásahu do Zálší hasiči ze Středočeského, Olomouckého a Královéhradeckého kraje, celkem se jedná o 60 hasičů.


Ti během odpoledne nebo večera vystřídají vojáky z Rakovníka a Kutné Hory, kteří nyní provádějí utrácení drůbeže v Netřebech. Zítra šedesátku zasahujících hasičů vystřídá stejný počet hasičů z Moravskoslez­ského, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Kromě profesionálních hasičů zde pomáhají i dobrovolné jednotky hasičů z Chocně, Českých Heřmanic a Horní Sloupnice. Dobrovolné jednotky se podílejí zejména na dopravě vody k dekontaminaci osob a techniky, ale také asistují při vybíjení drůbeže drobných chovatelů.

Jednu halu se dnes v Netřebech již podařilo vyklidit a práce pokračují na dalších dvou halách. Všichni zasahující musí v ohnisku nákazy používat ochranné jednorázové obleky, gumové rukavice a chránit si musí i dýchací cesty.

Již bylo rozhodnuto, že bude zaplynována jedna hala v Kosoříně. Zda se zaplynování osvědčí, budou stejným způsobem zamořeny i další haly na této farmě.


Ilustrační foto.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči