Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah brněnských hasičů proti ptačí chřipce H5N1

Krizové veterinární centrum v Brně informovalo dne 11. července 2007 ve 12:30 hod. krajské operační a informační středisko HZS v Pardubicích, že ve dvou chovech na Orlickoústecku prokázaly testy další výskyt nebezpečného viru ptačí chřipky H5N1.

Veterináři virus, který může být přenositelný na člověka a může pro něj být smrtelný, zjistili na farmě v Netřebech u Českých Heřmanic a v hospodářství u obce Kosořín. Obě místa se nachází nedaleko ohniska předchozí nákazy, kdy byli nakaženi krocani na farmě Zemědělsko obchodního družstva Zálší v Tisové.

Prvních sedm příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje z požární stanice Lidická, která slouží jako opěrný chemický bod, bylo v rámci dekontaminačního odřadu vysláno na místo dne 12. 7. 2007 v pět hodin ráno. Hasiči byli mimo jiné vybaveni ochrannými obleky a vzhledem k možnému kontaktu s virem H5N1 obdrželi také lék Tamiflu. Součástí odřadu, vybaveného speciální technikou, byl především nosič s kontejnerem dekontaminace techniky .

Příslušníci jednotky pak v objektu hospodářství v Kosoříně vybudovali v krátkém čase linku pro dekontaminaci techniky. Tato třicet metrů dlouhá dekontaminační linka, vybavená nánosovým a oplachovým rámem, vysokotlakým mycím zařízením, záchytnými vanami a dalšími prostředky, slouží k očistě zasahujících vozidel při výjezdu z nebezpečné zóny. Byla využívána k dekontaminaci všech vozidel, která se v ohnisku nákazy pohybovala, od malých univerzálních nakladačů až po osmikolové vojenské speciály.

Není jistě bez zajímavosti, že tato akce byla pro naše příslušníky premiérová, kdy byli poprvé nasazeni při ostrém zásahu s touto poměrně novou a v podstatě neprověřenou technikou.
K vyslání druhého odřadu na místo zásahu došlo rovněž 12. 7. 2007 ve večerních hodinách. Také těchto dalších šest příslušníku HZS Brno z PS Lidická se okamžitě po příjezdu zapojilo do práce a vystřídalo své kolegy z předchozí skupiny. Dekontaminační práce pak probíhaly s malými přestávkami v podstatě nepřetržitě až do 17. 7. 2007, kdy bylo provedeno další vystřídání první skupinou.

Práce v ohnisku nákazy pak probíhaly až do 20. 7. 2007, kdy byla v pozdních večerních hodinách provedena poslední očista a jednotka se po několika náročných dnech mohla vrátit na základnu.

V Brně dne 23. 7. 2007 zpracoval : nprap.Bc.Ivo Jirásek

-wej-
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči