Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvanáct profesionálních hasičů absolvovalo kurz zaměřený na vyprošťování osob z havarovaných vozidel

V posledním únorovém týdnu absolvovalo ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR ve Frýdku-Místku 12 profesionálních hasičů kurz pod názvem Vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Tento 40 hodinový specializační kurz má za úkol předat hasičům odborné teoretické informace, ale hlavně také praktické poznatky z problematiky vyprošťování osob u dopravních nehod.

Kurz byl rozdělen do dvou pomyslných částí, kdy v první polovině byli hasiči seznámeni s technickými prostředky, taktikou zásahu u dopravních nehod, zdravotní přípravou apod. Zároveň velký ohlas pro frekventanty měly hodiny s externisty přímo z řad HZS MSK, kteří se zabývají tímto tématem řadu let.

Druhá (praktická) polovina probíhala v terénu a to na několika místech. První praktický výcvik s hydraulickým vyprošťovacím zařízením a dalšími technickými prostředky se uskutečnil na auto burze v Ostravě-Vítkovicích, kde si příslušníci HZS krajů a zaměstnanci HZS podniku zkoušeli taktické postupy vnikání do vozidla, stabilizace a zabezpečení místa nehody. Dalším výcvikem o pár set metrů dál, v areálu dolních Vítkovic, byly již „opravdové“ zásahy na dopravní nehodu se zaklíněnými osobami.

Ve zmenšených početních družstvech, tedy 1+3, se cvičily různé varianty, např. vozidlo na boku s přístupem pouze přes střechu, tři havarované automobily zaklíněny do sebe nebo auto na boku a přístup pouze z boční strany vozidla. Posledním tématickým výcvikem byla nehoda dvou automobilů, u nichž byly zjištěny v průběhu vyprošťování různé komplikace, např. moderní vozidlo na boku s nemožností polohovatelnosti sedaček a velmi pevnou karoserií či pick-up s osobou uvnitř nákladového prostoru. Za dobu trvání kurzu bylo zničeno ve prospěch nabytých zkušeností celkem 9 vozidel různého stáří.

Mnohdy fyzicky náročný kurz splnil očekávání posluchačů a předal hasičům do jejich profesního života spoustu situací a vědomostí, které určitě budou využívat u skutečných dopravních nehod. Ovšem problematika dopravních nehod je natolik složitá a obsáhlá, že nestačí absolvovat pouze tento specializační kurz, ale je třeba se zdokonalovat nadále i v průběhu své kariéry.

Jan Tihelka, DiS.
Hasičský záchranný sbor podniku Biocel Paskov a. s.
Sdílet