Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V drůbežárně Mydlářka na Benešovsku proběhlo cvičení zaměřené na likvidaci ohniska ptačí chřipky

Třídenní taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS) a Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, které bylo zaměřeno na likvidaci ohniska nákazy ptačí chřipky, probíhalo od středy 17. 9. 2014 a vyvrcholilo v pátek 19. 9. 2014 ve společnosti zabývající se výkrmem drůbeže, Mydlářka a.s. na Benešovsku.

Cvičení bylo zahájeno ve středu, kdy pracovníci firmy Mydlářka a.s. zjistili zvýšený úhyn drůbeže. Ihned byli na místo vysláni zaměstnanci krajské veterinární správy, kteří provedli potřebné odběry vzorků a zajistili jejich odeslání do laboratoře v Praze. Zároveň byla uložena předběžná opatření pro zaměstnance firmy Mydlářka a.s. do doby, než bude potvrzena nebo vyvrácena hrozba nákazy ptačí chřipky.

Ve čtvrtek se vyplnily špatné prognózy a byla potvrzena nákaza ptačí chřipky v celém areálu výkrmny. Krajská veterinární správa proto ihned požádala o spolupráci při likvidaci ohniska nákazy ptačí chřipky cestou Krajského operační a informačního střediska (KOPIS) v Kladně ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje (HZS SČK). Na místo byla ihned vyslaná jednotka hasičů ze stanice Benešov a řídící důstojník územního odboru Benešov. Jednotka po příjezdu na místo provedla hermetické uzavření objektu ve spolupráci s pořádkovou jednotkou P ČR, rovněž byl svolán krizový štáb ORP Benešov. Na zasedání krizového štábu ORP Benešov bylo rozhodnuto, že likvidace ohniska nákazy začne následujícího dne, v pátek od 7:00 hodin, s předem vytypovanými složkami IZS a technickými prostředky určených k likvidaci takovéto nákazy.

V pátek se všechny zúčastněné jednotky složek IZS dostavily do areálu a byla zahájena likvidace ohniska. K těmto účelům bylo použito i speciálních technických prostředků jako je dekontaminace techniky či osob, která může sloužit nejen v těchto případech, ale například i při zásahu na nákazu typu ebola, která v nynější době straší celý svět. Po celý den probíhalo za přísných bezpečnostní a hygienických pravidel vyklízení haly a všech možných zdrojů infikace nákazy. Poté byly provedeny poslední kontrolní odběry vzorků veterinární správou a po zjištění, že hala je již „čistá“, byl areál opět předán zpět do užívání jejímu majiteli.

Cílem cvičení bylo prověřit veškeré postupy a spolupráci složek IZS, využití technických prostředku jednotek požární ochrany a v neposlední řadě i varování a vyrozumění občanů. Cvičení se zúčastnilo sedm jednotek HZS SČK, jednotka ze Záchranného útvaru Zbiroh se speciální technikou na dekontaminaci techniky a osob, jednotky sborů dobrovolných hasičů, posádka zdravotnické záchranné služby, policisté, hygienici, veterinář a členové krizového štábu ORP Benešov, kteří si procvičili své postupy při mimořádné události jako je právě nákaza ptačí chřipky. Cvičení se zúčastnil také hejtman Středočeského kraje Miloš Petera a zástupci Bezpečnostní komise a Komise pro IZS Rady Středočeského kra­je.

por. Jakub Vinčálek
Policie ČR
nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči