Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dräger liga zamířila do finále, to se uskutečnilo na konci září v říčanské budově Alfa Towe

V sobotu 27. září 2014 vyvrcholila série soutěží Dräger ligy finálovou soutěží v Říčanech u Prahy. Partnery a skalními fanoušky byla společnost Dräger Safety, s.r.o. a www.pozary.cz.

Dějištěm letošního finále se stal interiér administrativní budovy Alfa Tower v Říčanech a přilehlé parkoviště. Finálové soutěže se zúčastnilo celkem 20 mužů a 12 žen. Všichni soutěžící zápolili s maximálním nasazením a sáhli si až na dno svých sil. V obou kategoriích absolvovali závodníci trať paralelně ve dvojici.

Pořadí disciplín ve finálové soutěži bylo následující:

V kategorii mužů: Závodník uchopil 2 hadice B a proudnici, přesunul se 10m k výtlačnému hrdlu PS12 určenému pro jeho dráhu (dále jen výtlak). Vytvořil jeden proud B (2 hadice + proudnice) a připojil jej na výtlak. Od výtlaku roztáhl sestavený proud B na vzdálenost 40m, kde položil proudnici do vyznačeného prostoru. Přesunul závaží 2× 30 kg na vzdálenost 10 m. Přemístil 80 kg figurínu po dráze 20m. Přesunul zpět závaží 2× 30 kg na vzdálenost 10m. Odpojil proudnici z nataženého proudu, jednu hadici smotal na jednoducho, poté jí řádně uložil do připraveného boxu a proudnici připojil na výtlak. Druhou hadici B smotal na půl (dle cvičebního řádu) a vynesl ji do nejvyššího patra budovy, kde jí řádně uložil do vyznačeného boxu. Stisknutím tlačítka ukončil časomíru.

V kategorii žen: Závodnice uchopila 2 hadice C a proudnici, přesunula se 10m k výtlačnému hrdlu PS12 určenému pro jeho dráhu (dále jen výtlak). Vytvořila jeden proud C (2 hadice + proudnice) a připojila jej na výtlak. Od výtlaku roztáhla sestavený proud C na vzdálenost 40m a položila proudnici do vyznačeného prostoru. Přesunula závaží 2× 15 kg na vzdálenost 20m. Odpojila proudnici z nataženého proudu, jednu hadici smotala na jednoducho, poté jí řádně uložila do připraveného boxu, proudnici pak připojila na výtlak. Druhou hadici C smotala na půl (dle cvičebního řádu) a vynesla ji do nejvyššího patra budovy, kde jí řádně uložila do vyznačeného boxu. Stisknutím tlačítka ukončila časomíru.

Po skončení soutěžního klání proběhlo před budovou vyhlášení finálové soutěže a celkových výsledků Dräger ligy. 1.místo ve finálové soutěži v ženské kategorii získala Jana Dvořáková z SDH Turkovice s časem 4 minuty 44 vteřin a v mužích Martin Jelínek z SDH Řeporyje s časem 4 minuty 10 vteřin. V Dräger lize dosáhli nejvyšších umístění Ivanka Suttrová z SDH Mrač a v mužské kategorii s velkým náskokem Ondřej Šusta z SDH Vranov. Jako hlavní cenu si oba odnesli zásahovou signální žlutou přilbu HPS 7000 PRO od společnosti Dräger. Další fotogalerii ze závodu naleznete zde.

Díky podpoře sponzorů a nadšení pořadatelů se podařilo důstojně završit letošní ročník celé ligy.

Nyní nám však nic jiného nezbývá, než se těšit na další ročník ligových soutěží v roce 2015, který doufáme, že bude pokračovat ve stejném duchu a bude posílen soutěžemi v nových lokalitách.

Foto: Zdeněk Kozák

Martina Jehličková
Dräger liga
Sdílet