Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Preventivní přednášku ve Velké Jesenici na Náchodsku přerušil fiktivní požár, hasiči evakuovali dvě desítky lidí

Pár minut před 18. hodinou večerní ve čtvrtek 3. dubna 2013 došlo k požáru v kabinetu základní školy ve Velké Jesenici na Náchodsku. V tu dobu ve škole zrovna probíhala přednáška o požární ochraně a prevenci. Od rychlovarné konvice se fiktivní požár rozšířil do budovy a kouř pohltil celou školu.

Na místo byly okamžitě vyslány dobrovolné jednoty hasičů z Velké Jesenice, České Skalice a automobilový žebřík hasičů z Nového Města nad Metují. Průzkumem bylo zjištěno, že v budově se nachází dvě desítky děti a několik rodičů s učiteli.

Hasiči na likvidaci požáru, který zuřil v nejvyšším patře budovy, okamžitě nasadili několik proudů (včetně jednoho z výškové techniky) a další zasahující mezitím evakuovali žáky ze tříd.

Naneštěstí došlo ke zranění jedné osoby právě v místech požáru, proto ji hasiči museli zajistit a transportovat ven z budovy. Po sečtení evakuovaných osob bylo zjištěno, že v budově zůstaly ještě dvě děti. Po dalším průzkumu hasiči osoby nalezli schované na záchodech.

Na první pohled komplikovaný zásah byl naštěstí jen prověřovacím cvičením, při němž si hasiči z České Skalice, Velké Jesenice a Nového Města nad Metují vyzkoušeli, jak postupovat při takovýchto situacích.

Děti si odnesly nejen cenné znalosti z přednášky o prevenci a požární ochraně, ale také i zážitek ze simulovaného zásahu, který i díky umělému zakouření budovy byl velice autentický.

Foto: Michal Fanta – <a href=„http://­michalfanta.cz“>michal­fanta.cz</a>
Sdílet