Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem cvičení na turnovské požární stanici byl nález radioaktivního materiálu, stanovišť bylo pět

V úterý 15. dubna 2014 se na požární stanici v Turnově uskutečnilo taktické cvičení, jehož námětem byl nález radioaktivního materiálu. Praktického výcviku s detekčními přístroji se zúčastnili profesionální hasiči ze Semil, Turnova, Jilemnice, dále pracovníci Celního úřadu pro Liberecký kraj a v neposlední řadě příslušníci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci.

Cvičení začalo na učebně, kde si jednotliví aktéři představili své postupy a vybavení, které mají k dispozici. Poté se účastníci rozdělili do skupin, ve kterých plnili úkoly na pěti připravených stanovištích. Odborný dozor nad jednotlivými stanovišti měli příslušníci ze Školicího střediska a chemické laboratoře Kamenice (HZS Středočeského kraje).

Na prvním pracovišti byl podroben zkoumání automobil, který byl kontaminován špatně zajištěnou látkou při převozu. V druhém případě museli cvičící zkontrolovat zasahující osobu (figurínu), který prošla nedostatečnou dekontaminací.

Na stanovišti číslo tři byl rozsypán náklad, kde se měl nalézat i radioaktivní materiál a bylo třeba najít tyto obaly. Na čtvrtém stanovišti se všichni seznámili s principem „špinavé bomby" a v poslední páté úloze hledali cvičící zářič a rozhodovali o rozšíření bezpečnostní zóny.

Účastníci si vyzkoušeli práci se zásahovým dozimetrem URAD 115, zásahovým radiometrem DC3E-98, příslušníci AČR představili RDS-200, InSpector 1000 či svůj robot řízený na dálku, který používají při průzkumu.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet