Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Jihočeského a Plzeňského kraje cvičili společně, námětem byl požár budovy ve Vacově

V sobotu 12. 4. 2014 proběhlo v obci Vacov (Jihočeský kraj) prověřovací cvičení zásahových jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Kromě domácích vacovských hasičů se akce zúčastnily jednotky obcí Soběšice a Strašín (Plzeňský kraj) a samozřejmě i hasiči z povolání, tedy příslušníci Hasičského záchranného sboru (HZS) Jihočeského kraje – Územní odbor Prachatice a HZS Plzeňského kraje – Územní odbor Klatovy.

Z obou odborů HZS se na akci podíleli vedoucí chemicko-technické služby. Cílem cvičení bylo posílení spolupráce „sousedících“ sborů v případě zásahů a hlavně prověření praktických dovedností nositelů dýchací techniky. Ti vyhledávali v zakouřené budově a vyváděli z ní ven pohřešovanou osobu a nebezpečné látky.

Pro výcvik byl se svolením starosty Vacova využit opuštěný objekt patřící obci. Prachatický HZS zajistil zakouření budovy pomocí umělého dýmu, zázemí pro okamžité plnění vzduchových lahví k dýchacím přístrojům poskytla kontejnerová „laboratoř“ dovezená z Klatov.

Vydařené cvičení prokázalo význam spolupráce HZS s dobrovolnými hasiči a také schopnost kolegiálního jednání hasičů sídlících na hranici krajů.

Stanislav Čtvrtník
Sdílet