Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě jednotky profesionálních hasičů HZS Plzeňského kraje chytaly labutě pro veterinární vyšetření

Na teoretický kurz „Školení hasičů“ plynule navázalo dnešní (17.4. 2014) terénní cvičení přímo na vodě. Jednotka profesionálních hasičů HZS Plzeňského kraje – PS Střed a dobrovolní hasiči ze Skvrňan se sešly přímo u řeky Berounky v Plzni.

Na programu byl společný plánovaný odchyt tří handicapovaných labutí velkých, které jsem potřeboval odchytit za účelem speciálního veterinárního vyšetření a prozatímního přesunu do naší voliéry na stanici. Celkem tři nevzletné labutí samce jsme chytali necelou hodinu. Akce se vydařila, počasí nám přálo a opět byla spolupráce s profesionálními hasiči naprosto perfektní!

Labutě bylo třeba odchytit k odběru krve a vyšetření na motolice (cerkárie), ty sužovaly loňskou sezonu hlavně lidi koupající se na Velkém Boleveckém rybníku. Počátkem letošního roku byly za hlavní aktéry tohoto nepříjemného problému označeny labutě, a tak když se nám naskytla možnost se zapojit do seriózního výzkumu, který by měl celý problém rozluštit, nabídli jsme odborníkům nejen naše služby, ale i srovnávací vzorky od našich handicapovaných labutí žijících na Berounce. To jen tak na vysvětlenou, kdyby se někdo ptal, proč jsme vlastně labutě na Berounce chytali. Další odchyty a odběry proběhly tento týden i na kaskádě Boleveckých rybníků, ale tam naše úspěšnost nebyla ani zdaleka tak dobrá jako dnes.

Karel Makoň
DESOP – Záchranná stanice živočichů Plzeň
Sdílet