Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Temelínští hasiči jsou připraveni pomoci se svou novou technikou i v okolí Jaderné elektrárny

Nová technika, kterou za šestnáct miliónů korun pořídila společnost ČEZ pro temelínské hasiče, bude v případě potřeby pomáhat i v okolí jihočeské jaderné elektrárny. Takový je hlavní závěr jednání ředitele jihočeských hasičů Lubomíra Bureše s ředitelem Jaderné elektrárny Temelín Milošem Štěpanovským a Bohdanem Zronek, ředitelem bezpečnosti elektráren ČEZ.

V návaznosti na výsledky zátěžových testu EU je v areálu Jaderné elektrárny Temelín nově připraven zasáhnout například speciální bagr s radlicí vpředu a rypadlem vzadu, nákladní automobil se sklápěčkou, hydraulickou rukou a radlicí, bourací kladiva, vyprošťovací prostředky, osvětlovací balóny nebo mobilní čerpadlo. Nové zařízení má sloužit temelínským hasičům především v případě rozsáhlého poškození infrastruktury uvnitř areálu. Nyní se představitelé obou institucí dohodli na jejím využití i mimo areál jihočeské elektrárny.

Sice se nejedná o vyloženě hasičskou techniku, její význam by však nastal při těžké dopravní nehodě nebo přírodních katastrofách. Náš hasičský sbor podobné vybavení nemá, proto mě nabídka vedení elektrárny potěšila. Techniku od tohoto výrobce znám a vím, že bude kvalitně a dlouho sloužit,

řekl během návštěvy elektrárny Temelín Lubomír Bureš, ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Loni v rámci Integrovaného záchranného systému ČR zasahovali temelínští hasiči mimo areál elektrárny sedmkrát. Vždy šlo o místa v blízkosti elektrárny Temelín a z hlediska rychlosti zásahu bylo taktické povolat právě temelínskou jednotku. Jednalo se především o dopravní nehody, ale i o požár lesa a rodinného domu. Také pomáhali při čerpáni vody z kabelových kanálů rozvodny Kočín během záplav na přelomu května a června.

Již nyní máme s krajskými hasiči velmi těsnou spolupráci. Když je potřeba a naše vnitřní pravidla to dovolí, tak pomáháme řešit krizové situace i za plotem elektrárny. Nová technika nám umožní tuto spolupráci ještě rozšířit. Samozřejmě to nesmí být na úkor bezpečnosti elektrárny,

vysvětlil ředitel JE Temelín Miloš Štěpanovský.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín
Sdílet