Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zachvátil hospodářské stavení v obci Obytce na Klatovsku, část střechy se zhroutila

Ve středu 23. dubna 2014 v 14:37 hodin vyslalo operační středisko do obce Obytce profesionální i dobrovolné jednotky z Klatov a místní jednotku SDH k požáru hospodářského stavení. Při příjezdu jednotek šlehaly ze střechy objektu plameny.

Hasiči zabránili rozšíření požáru na dvě další budovy v bezprostřední blízkosti hořícího objektu.

Ohnisko požáru se nacházelo v dílně, odkud se požár rozšířil do půdních prostor a na střechu. Z vedlejší maštale se podařilo majitelům vyvést koně ještě před příjezdem jednotek, zhruba třicet kusů králíků zachránili z hořící budovy hasiči. Z dílny a ze skladovací místnosti se hasičům povedlo zachránit několik strojů, vybavení dílny a další cenný materiál. Vynesli i svářecí soupravu a propan-butanovou láhev.

Na rozebírání konstrukcí a dohašovací práce si velitel zásahu povolal posilovou jednotku SDH Klatovy-Luby. Část střechy se zbortila a hrozilo, že se zřítí další trámy. Část krovu a několik pozednicových trámů museli hasiči odstranit. Z půdních prostor hasiči postupně vynášeli hořící uskladněný materiál, ten se odvážel na valníkách a dohašoval se na volném prostranství zhruba 200 metrů od požářiště.

Od začátku zásahu až do jeho ukončení kvůli hustému kouři museli hasiči zasahovat v dýchací technice. Několikrát se musely přivézt náhradní tlakové láhve se vzduchem do dýchacích přístrojů.

Škody předběžně vyčíslil vyšetřovatel na 400 tisíc korun, příčinu vzniku požáru budou experti vyšetřovat v následujících dnech.

Zasahující jednotky:

  • HZS Klatovy
  • JSDH Klatovy
  • JSDH Klatovy-Luby
  • JSDH Obytce
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet