Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na poli za obcí Výškov na Lounsku se vytvořila laguna, voda z ní následně zaplavila obec

Hned čtyři hasičské jednotky zasahovaly po devatenácté hodině ve Výškově na Lounsku. Nad obcí se přehnal silný přívalový déšť, který zanechal v poli nad obcí za zídkou velkou vodní lagunu. Ta bohužel nápor vody nevydržela a protrhla se. Voda s hlínou z polí se pak přehnala částí obce, kde napáchala velké škody.

Hasiči na místě odčerpávali jsme vodu z lagun a rodinných domů. Čistili také česlo a přepad rybníku, který se přeplňoval přitékající vodou. Nejenom v rybníku, ale i na silnici a v širokém okolí se nacházelo mnoho ryb, které začali místní občané nosit zpět do rybníka. S jejich záchranou jim pomáhali posléze i hasiči.

Po ukončení zásahu v obci Výškov, ale práce s odstraňováním následků přívalového deště neskončily. Hasiči z HZS Žatec přejížděli do Žatce ulice Husova, kde voda zaplavila v místech až do půl metru kruhový objezd u OC Tesco. Zde čistili kanálové vpusti, které se tam u kruhového objezdu ucpali a vytvořenou lagunu odčerpali.

JSDH Žatec byla v 19.36 vyslána do obce Výškov na čerpání zatopeného sklepa, na místo události vyjela technika CAS 24-LIAZ a VEA Felicia. Jednotka byla velitelem zásahu vyslána k odčerpání sklepa rodinného domu, kde nasadila kalová čerpadla, další část jednotky byla nasazena ve spodní části obce kde pomocí plovoucích čerpadel prováděla odčerpávání vody ze zatopených dvorů.

Přibližně v 21 hodin byla jednotka v počtu 1+3 s CAS 24 LIAZ vyslána do obce Počerady k požáru kontejneru na komunální odpad. Požár nebyl velkého rozsahu a proto byl během několika málo minut zlikvidován pomocí 1 C proudu v dýchací technice.

Jednotka se po likvidaci vrátila zpět do obce Výškov. Poslední voda byla z objektů vyčerpána přibližně hodinu po půlnoci.

David Homola

ppor. Michal Hrdlička
územní odbor Žatec
HZS Ústeckého kraje
Sdílet