Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici D1 se čelně střetly dva automobily, jeden z nich jel v protisměru; dvě osoby zemřely na místě, třetí po převozu

K vážné dopravní nehodě na dálnici D1 vyjížděli včera večer jihomoravští hasiči. Operační středisko vyslalo na místo jednotku HZS z Rosic, BVV a velitelský vůz z brněnské stanice Lidická. Čelní střet osobních vozů si vyžádal na místě dva životy a čtyři cestující odvezla záchranná služba.

Pacientka (mladá žena) utrpěla mnohočetná těžká zranění, byla napojena na umělou plicní ventilaci a v kritickém stavu transportována na urgentní příjem FN Brno, kde následně svým zraněním podlehla.

Další pacient (muž) utrpěl těžká zranění dolních končetin, tento byl při vědomí transportován rovněž na Urgentní příjem FN Brno.

Poslední dva pacienti (muž a žena) utrpěli středně těžká poranění a byli při vědomí transportováni na Urgentní příjem FN u sv. Anny v Brně. Žena však po převozu zemřela.

ZZS Jihomoravského kraje

Hasiči přijeli na místo ve 22.18 v době, kdy již záchranná služba zasahovala a poskytovala pomoc zraněným. V jednom z vozidel zůstal zaklíněný řidič. Ve druhém spolujezdkyně. Oba havarované vozy měly zahraniční registrační značky.

Záchranná služba konstatovala u obou zaklíněných smrt a hasiči proto těla vyprošťovali až po zadokumentování nehody Policii ČR. V prvních chvílích pomáhali záchranářům a lékařům s ošetřováním zraněných.

Jednotky zajistily místo nehody a Policie ČR zastavila dopravu na dálnici ve směru na Brno. Následně ji odkláněla na 178. kilometru. Provoz byl opět obnoven až po odjezdu jednotek krátce po jedné hodině po půlnoci.

Přivolaná odtahová služba osvětlila speciálním stožárem celé místo zásahu. Hasiči havarovaná vozidla zabezpečili proti vzniku požáru a prozkoumali okolí nehody, zda se v něm nenachází další zraněné osoby. Nikoho dalšího už však nenašli.

Po zadokumentování nehody policií asistovala jednotka z Rosic s naložením vraků k odtahu. Hasiči ze stanice BVV a velitelský vůz z Lidické odjeli na své základny. Po naložení vraků očistila jednotka povrch dálnice a odjela zpět na základnu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet