Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U dvou desítek událostí zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči po vydatném dešti v Olomouckém kraji

Pomoc několika desítek hasičů a to ať profesionálních či dobrovolných si vyžádaly včerejší bouřky s vydatným deštěm, který na lokálních místech a to především na Jesenicku způsobil komplikace v podobě valící se vody z polí či rychlému zvýšení hladin malých říček.

Během poledne se na celý Olomoucký kraj přesunuly bouřkové mraky a ty až do večerních hodin postupně znepříjemňovaly život obyvatelům na Jesenicku, Olomoucku a Prostějovsku. Hasiči tak za celý den, středy 27. května 2014 čítají na dvě desítky výjezdů k událostem typu odstranění spadených stromů, čerpání vody či nutné pomoci při zabránění možnému zatopení domů, výstavbou protipovodňových hrází z pytlů s pískem.

Nejvíce událostí a nejsložitější situace nastala po třinácté hodině na Jesenicku. Hasiči zde během půlhodiny zasahovali až na osmi místech. V Písečné a Hradci – Nové Vsi se voda v okamžiku přihnala z polí a zaplavila několik sklepů či suterénů rodinných domků. Na některých místech v krátkosti vytvořila menší vodní laguny.

V Mikulovicích došlo rovněž k zatopení provozovny s pilou, majitel situaci na místě vyřešil svépomoci, pouze požádal o dovoz pytlů z pískem. Jen nedaleko odtud v místní části Široký Brod voda zatopila v areál Charity, suterén s posilovacími stroji a obytnou část. Na třech místech zasahovali také hasiči ve Zlatých Horách.

Hasiči a to především později ti z řad dobrovolníků odčerpávali pomocí plovoucích a jiných čerpadel vodu z lagun, sklepů. Během své činnosti prováděli také pročištění studen či proplach kanálových vpustí, ale i samotné čištění komunikací a toků po naplaveninách. Na některých místech hasiči zůstali až do nočních hodin.

Druhá vlna vydatného deště s bouřkami opět vyslala několik jednotek hasičů k pomoci po jednadvacáté hodině. Hasiči znovu na zasahovali na Jesenicku a to v obci Žulová, na místě vystavěli protipovodňové zátarasy a zamezily tak valící se vodě z místního lomu na obydlí. Ve večerních hodinách zasahovali hasiči v souvislosti z vodou i na Olomoucku a Prostějovsku. V Lutíně, místní část Třebčín a na Prostějovsku v Mostkovicích provedli dobrovolné jednotky odčerpání vody ze sklepů.   Během dne byla prováděna činnost jednotek u několika událostí spojených s úklidem či odstranění spadených stromů. V Dřevohosticích na Přerovsku místní jednotka dvakrát čistila komunikaci od naplavenin. V některých obcích na žádost starostů vyjeli hasiči k monitoringu, či kontrole funkčnosti kanalizací, tedy spíše z preventivních důvodů.

Situace se v noci k třiadvacáté hodině uklidnila, vše se během celého dne obešlo bez zranění a nutnosti příprav větších opatření. Bouřky potrápily obyvatele Olomouckého kraje spíše lokálně a voda z polí také velmi rychle opadla, někdy jen přirozenou cestou, bez nutnosti zásahu hasičů i když byli k místům povoláni.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet