Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Dolním Žandově oslavili 140 let od založení, k výročí dostali „nové“ Terrno

V sobotu 28. června 2014 se v Dolním Žandově konaly oslavy u příležitosti 140 let od založení místního Sboru dobrovolných hasičů.

Oslavy byly zahájeny slavnostním nástupem všech zúčastněných a proslovem starostky obce Dolní Žandov Ing. Elišky Stránské, která zhodnotila práci sboru a poté předala pamětní listy, které měla připravené pro všechny současné i bývalé členy SDH, včetně dětí.

Dále následoval proslov bývalé starostky obce Dolní Žandov, sboru a dokonce první čestné členky SDH Miroslavy Trepkové, která stručně zhodnotila předchozích 140 let existence sboru.


Jednotce byla předána „nová“ CAS 24 S3T /3200/400 T815 TERRNo 1 (2002), od které předal symbolický klíč od vozidla ředitel územního odboru Cheb plk. Ing. Jan Doubrava do rukou starostky obce, a ta jej následně předala veliteli jednotky a následně byla předána CAS 25 Š706 RTHP, od které byl předán symbolický klíč starostkou do rukou starostky obce Tři Sekery, kde bude MATES i nadále sloužit a pomáhat tam, kde bude potřeba.

Po předání následovala spanilá jízda obcí, které se zúčastnilo všech 22 vozidel včetně dopravní policie a sanitky Asociace dobrovolných záchranářů z Prahy. Jen škoda, že se jízdy nemohla zúčastnit také nádherná a stále plně funkční parní stříkačka z roku 1912, se kterou se na oslavy dostavili kamarádi z SDH Tachov.

Pro celou akci byla ze strany dvou členů SDH Dolní Žandov pořízena polní kuchyně PK 60 na uvaření občerstvení, o které se postaral gulášový mág Luděk Mora a nezbývá než dodat, že jeho gulášek z polní kuchyně byl opět vynikající.


V průběhu celého dne byly vystaveny minulé i současné zásahové prostředky (přilby, opasky, ochranné pomůcky i dýchací technika). Z historické techniky byly k vidění koněspřežné stříkačky, berlové stříkačky, zmíněná parní stříkačka, PS 8. Z vozidel, která se dostavila na místo, byl nejstarší Mercedes Benz z roku 1960, se kterým přijeli kolegové z SDH Krásno.

V průběhu celého dne byl pro všechny přítomné připraven bohatý program v podobě ukázek. Ještě před obědem proběhla ukázka výcviku poslušnosti a zadržení pachatele v podání místního Kynologického klu­bu.

Poté předal medaile Sv. Floriána starosta Krajského sdružení hasičů Richard Kejmar starším členům a zároveň bylo předáno i několik čestných členství v sboru.

Dále už následovaly ukázky ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel v podání JSDH Plesná a Asociace dobrovolných záchranářů, hašení balíku slámy v podání JSDH Lázně Kynžvart a místní jednotky, potlačení vězeňské vzpoury, kterou nám ukázali příslušníci vězeňské služby z Kolové a hašení jedlého oleje vodou v podání místní jednotky.

I pyrotechnik měl svůj vlastní stánek a všichni přítomní si mohli prohlédnout to, s čím se mohou setkat na procházce v lese a potěžkat si pyrotechnický o­blek.


V průběhu odpoledne a k večeru byly připraveny soutěže pro tříčlenná družstva soutěže – a to jak pro děti, tak i pro dospělé – v podobě koulení rezervy, hodu startérem, zapojování hadic, jízdu zručnosti na čtyřkoláku a soutěže se zdravotnickou tématikou, o které se postarala Asociace dobrovolných záchranářů z Prahy. Děti po absolvování všech připravených úkolech obdržely průkazku malého záchranáře.

Od 20:00 byla pro hasiče a občany obce připravena zábava pod širým nebem, na které k tanci a poslechu zahrála Barevná Hudba z Lázní Kynžvartu. Ve 22:30 proběhla poslední ukázka celého dne – vodní fontána – kterou si pro všechny místní připravily děti z SDH Plesná

Oslavy byly vynikající, počasí se klukům podařilo. Jediné co mohu vytknout je to, že ostatní sbory odjely ještě dříve, než začaly soutěže a přišly tak o zábavu.

řekl člen SDH Herink Michal Kolář

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na přípravě této akce podíleli. Materiálně, finančně, časově a manželkám za jejich trpělivost s námi.

Děkujeme.

Organizační výbor oslav
Sdílet