Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hornolhotský železný hasič 2014 byl součástí Poháru ředitele HZS Moravskoslezské­ho kraje

Již třetí ze čtyř závodů Poháru ředitele HZS MSK v TFA proběhl tuto sobotu (9. 8. 2014) v Horní Lhotě (okres Ostrava-město) ve večerních hodinách. Start závodníků proběhl v 21 hodin a celý závod se tak uskutečnil až za tmy.

Na start již 5. ročníku, který zahájil krajský ředitel HZS MSK, se letos postavil rekordní počet účastníků – celkem 55 borců a borkyň. Pokud se týká jednotlivých kategorií, tak v kategorii A (do 35 let věku) nastoupilo na start 44 mužů, v kategorii B (nad 35 let věku) nastoupilo na start 8 mužů a v kategorii žen nastoupily na start 3 ženy. Soutěže se zúčastnili také 3 hasiči ze sousedního Polska.

Zkratka TFA (Toughest Firefighter Alive) plně vystihuje náročnost celého seriálu závodů, které jsou pořádány nejen v Moravskoslezském kraji. Průběh závodů bývá obdobný: Hasiči v plné zásahové výbavě (včetně těžkého dýchacího přístroje s tlakovou lahví na zádech – v minulosti musel být v průběhu soutěže dýchací přístroj aktivní, dnes je používán „jen“ jako zátěž) roztahují dvě hadice, bouchají těžkým kladivem do „hammerboxu“, přeskočí či přelezou 2 metry vysokou bariéru, zachraňují osobu v podobě několik desítek kilogramů vážící figuríny, vytahují na lešení těžké závaží a pak z posledních sil vybíhají nahoru do kopce na vrch sjezdovky, případně po schodech na vyvýšené místo.

Jak mi sdělil pořadatel soutěže, těsně před startem závodu se přehnala nad místem konání silná bouřka, naštěstí se však obešla bez následků na terénu. Závod dokončili, mimo jednoho účastníka, všichni, kteří se na start soutěže postavili. Podle ohlasů soutěžících i pořadatelů proběhl závod bez výraznějších komplikací, k plné spokojenosti pořadatelů a snad i závodníků.

Celkovým vítězem TFA Hornolhotský železný hasič 2014 se stal David Řehulka, příslušník HZS MSK z Ostravy (kategorie A) v čase 4 minuty 31 vteřin, jen o šest vteřin za ním (4:37 minuty) skončil Roman Viej, také příslušník HZS MSK z Ostravy (kategorie B) a na třetím místě závod dokončil Marcin Zdzieblo z KM PSP Zory (Polsko) v čase 4:38 minuty (kategorie B). Pod pětiminutovou hranici se vměstnalo celkem 9 závodníků. Nejrychlejší „nejtvrdší“ hasička Denisa Izvorská z SDH Metylovice dokončila závod v čase 5:46 minuty. Kompletní výsledky soutěže naleznete v příloze.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Přiložené soubory
2014-hornolhotsky-zelezny-hasic-vysledky.pdf zobrazit online PDF 38 kB
Seriál: O pohár ředitele HZS MSK v TFA