Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení složek IZS v Kozojedech na Rakovnicku prověřilo typovou činnost v třídění raněných

Námětem prověřovacího cvičení složek IZS byl výbuch prachovzdušné směsi v typové komorové sušárně v obci Kozojedy, který si vyžádal zranění 15 osob. Událost byla oznamovatelem ohlášena na TCTV 112. Po vytěžení oznamovatele byl operačním střediskem vyhlášen II. stupeň poplachu IZS, na základě velkého počtu zraněných a charakteru mimořádné události.

Na místo byly vyslány jednotky PO dle příslušného požárního poplachového plánu, které byly doplněny o ZZS Středočeského kraje a Policie ČR. Během postupného příjezdu sil a prostředků byl proveden průzkum místa zásahu v dýchací technice, kterému následovalo bojové rozvinutí do 3. a 4. NP, ve kterých došlo k požáru. Místo zásahu bylo rozděleno do dvou sektorů, a to na sektor „vyhledávání a záchrany“, kde probíhal zásah jednotek PO, včetně třídění osob dle metodiky START a na sektor „obvaziště“, kde probíhalo pod vedením vedoucího lékaře přetřídění raněných a poskytnutí neodkladné pomoci ZZS. V blízkosti tohoto prostoru byl postaven zdravotnický stan pro ošetření za nepříznivých povětrnostních podmínek.

Sektor vyhledávání a záchrany byl dále rozdělen do dvou úseků. Prvním úsekem bylo 3. NP, ve kterém došlo k výbuchu, narušení konstrukcí a zranění 11 osob. Druhým úsekem bylo 4. NP, které bylo narušeno jen částečně, nacházely se zde 3 zraněné osoby, z nichž jedna utrpěla zranění neslučitelná se životem. V závěru cvičení bylo provedeno zajištění narušené železobetonové konstrukce pomocí vzpěr z technického kontejneru.

Zásah se odehrával za značně ztížených podmínek, kterými bylo například úzké schodiště pro transport zraněných osob, členitost objektu, organizace spojení na hranici krajů s nedostatečným pokrytím a především vysoké nároky na síly a prostředky.

Na místě zasahovaly jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Kladno, Rakovník, Slaný a Stochov, jednotka HZS Ústeckého kraje ze stanice Louny a jednotky SDH obcí Cítoliby, Kozojedy, Kněževes, Líšťany, Louny, Nové Strašecí, Ročov a Řevničov. V záloze na stanici Rakovník byla jednotka SDH obce Lužná a na stanici Stochov jednotka SDH obce Lány. Za ZZS Středočeského kraje se zúčastnila 1 posádka rychlé lékařské pomoci a 3 osádky rychlé zdravotnické pomoci. Za Policii ČR se cvičení účastnila hlídka dopravní policie z ÚO Rakovník.

Pro vytvoření reálných podmínek na místě zásahu bylo využito vyvíječe kouře a maskování zraněných, které provedl ČČK Kladno. Poděkování patří také společnosti Chmel Pochvalov za poskytnutí objektu za účelem cvičení a figurantům z ČVUT a SOŠ Kladno.

npor. Ing. Martin Vondra
velitel stanice Slaný
Sdílet