Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po výbuchu plynu v havířovském bytě zůstali dva zranění, na místě zasahovali hasiči z pěti jednotek

Celkem pět jednotek hasičů zasahovalo v pondělí 30. června 2014 u dopoledního výbuchu plynu v bytě v posledním, třetím patře obytného domu v Havířově (Okres Karviná) na Národní třídě.

Výbuch plynu částečně zdemoloval jeden byt a vyžádal si jednoho popáleného muže středního věku. Druhý – senior – se zranil v souvislosti s evakuací. Hasiči evakuovali celkem deset osob, včetně zraněných.

Operační středisko hasičů bylo o výbuchu v Havířově informováno v pondělí krátce před jedenáctou hodinou. Na místo vyjely tři jednotky z Havířova – jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze zdejší stanice a dvě jednotky dobrovolných hasičů – Havířov a Havířov-Životice.

Ze stanice HZS MSK Ostrava-Zábřeh přijel evakuační autobus a na statické zajištění poničeného bytu několik dalších vozidel i s nákladem hydraulických stojek, trámů a prken.

Hasiči evakuovali na začátku zásahu všech deset obyvatel ze všech bytů jednoho vchodu, včetně oněch dvou zraněných mužů, které předali zdravotníkům ZZS MSK a Letecké záchranné služby. Stav domu o třech vchodech (plyn vybuchl v prostředním) nevyžadoval evakuaci osob ze sousedních vchodů.

Evakuovaní čekali v evakuačním autobusu Irisbus na odpolední verdikt statika a následně se vydali k příbuzným, nebo do havířovské ubytovny Impuls. Hasiči také zajistili místo a okolí výbuchu a ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií Havířov odkláněli dopravu.

Sedmačtyřicetiletý muž, který se v bytě, kde k výbuchu došlo, nalézal, utrpěl vážné popáleniny I. a II. stupně v oblasti hlavy, krku, horních končetin a zad, v celkovém rozsahu okolo třiceti procent tělního povrchu. Zasahující lékař nevyloučil možnost dalších, vnitřních poranění vlivem výbuchu.

Pacient byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Posádky provedly ošetření popálených ploch, zahájily farmakoterapii a připravily muže k transportu do zdravotnického zařízení. Vrtulník jej poté přepravil do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, kde předán na oddělení urgentního příjmu.

Ošetřen byl také jednasedmdesátiletý muž s poraněním hlavy, které mělo lehký charakter. Úraz se však muži stal mimo samotný dům. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl pacient předán na chirurgické ambulanci nemocnice Havířov.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK

Kolem 14:30 – po šetření statika – začali hasiči (ze dvou jednotek HZS MSK – z Ostravy-Zábřehu a Havířova) zajišťovat pomocí trámů a prken poničený byt před dalším pohybem především nosných stěn. Podle statika totiž věnec vydržel, vybourat se bude muset „pouze“ vnější nosná zeď v kuchyni.

I tak výbuch snesl o patro níž vstupní dveře, plastová okna skončila na trávníku za domem.


Po odpolední kontrole statikem zajistili hasiči výbuchem poničený byt trámy a prkny před dalším posuvem (zasahoval HZS MSK Ostrava-Zábřeh a Havířov), pomáhali méně zdatným obyvatelům při návratu z hasičského evakuačního autobusu domů (HZS MSK Havířov) a nakonec lezecké družstvo ze stanice HZS MSK v Karviné odstraňovalo zbytky zaháknutých okenních rámů a roztříštěných tabulí z koruny vysokého javoru.

Pozitivní bylo, že díky rychlé práci hasičů, Policie ČR a zaměstnanců realitní společnosti RPG se mohli nájemníci vracet do svých bytů již v pondělí večer a ne až v úterý ráno, jak bylo původně plánováno i statikem. Výjimku tvoří tři horní byty ve třetím patře, kde plyn vybuchl. Ty zůstávají prázdné.

Protože statik v pondělí odpoledne rozhodl, že se musí vyměnit pouze vnější zeď u kuchyně bytu 2+1 (s tím samozřejmě přijdou nová plastová okna), předběžná škoda byla odhadnuta zatím na přijatelných 300 tisíc korun.

Po výbuchu tak na Národní třídě v Havířově zasahovalo od pondělního dopoledne do večera celkem pět jednotek hasičů (3× HZS MSK – Havířov, Karviná a Ostrava-Zábřeh, 2× SDH – Havířov a Havířov-Životice).

V tuto chvíli je jasné to, že za výbuch může plyn. Okolnosti výbuchu šetří Policie ČR ve spolupráci s hasiči.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet