Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Traktorbagr Terex 860 SX rozšířil vybavení hasičů Jaderné elektrárny Dukovany

Hasiči v Dukovanech získali v letošním roce do své výbavy speciální traktorbagr Terex 860 SX. Kromě využití při terénních úpravách je v rámci havarijního plánování určen také například k odklízení trosek a podobně.

Tento speciální zemní stroj má provozní hmotnost 8,7 tuny. Poháněn je motorem Perkins o objemu 4,4 litru a výkonu 74,5 kW, převodovka je čtyřstupňová. Vozidlo dosahuje při přepravě po silnici maximální rychlosti 41 km/hod.

Hasiči mají kromě rypadla k dispozici také hydraulické kladivo, přední zaklapávací lžíce o objemu 1 m3 disponuje integrovanými sklopnými manipulačními vidlemi. To z Terexu dělá všestranného pomocníka.

Dvojice hydraulických čerpadel – každé o výkonu 80 litrů za minutu – lze provozovat současně a dosáhnout tak dvojnásobku průtoku. Maximální tlak v hydraulické soustavě je 225 barů a nosnost přední lžíce téměř čtyři tuny. Zvednout ji lze do výše 3,3 metru.

Se zadním rypadlem lze „sáhnout“ samozřejmě i pod úroveň terénu a to do hloubky téměř 4,5 metru. Dozadu za stroj pak rypadlo zvládne více než pěti a půl metrovou vzdálenost, stejně pak sáhne i nad stroj.

Sdílet