Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šampionát dorostenců a juniorů v požárním sportu ve Svitavách vyvrcholil královskou disciplínou, české týmy mají zlato

Sobotní den mistrovství světa patřil královské disciplíně požárního sportu, požárnímu útoku. Startovalo se bez družstva z Jižní Koreje. Důvodem bylo zranění a družstvo tak muselo odstoupit.

I tentokrát Česká reprezentace dosáhla světového rekordu. Čas 26,65 s byl potvrzen jako nový světový rekord, kterého, stejně jako v pátek, dosáhlo družstvo juniorů z České republiky!

Svitavský stadion zažil mohutné oslavy – vyhazování trenérů Zdeňka Prodělala a Miroslava Pěkného snad metr nad hlavy reprezentantů, taková obrovská radost byla mezi Čechy.

Požární útok je královskou disciplínou. Důležitá je souhra kolektivu. V náročnosti záleží na kategorii, pro dorost je o velmi náročné ovládat všechny nástroje. Nejčastější chyby jsou na sání, tedy na přívodním vedení nebo na koši či mašině. U děvčat je to o přesnosti stříkání do terčů

upřesňuje mezinárodní rozhodčí Pavel Marschal

Tropické teploty byly opravdu zničující. Za úmorného vedra se našim dařilo střídavě. V kategorii juniorek skončilo naše družstvo v útoku na jindy sice pěkném druhém místě, ale tentokrát to znamená, že jim v celkovém pořadí uteklo zlato. Součet bodů za pořadí v jednotlivých disciplínách byl u našich děvčat, stejně jako u družstva z Ruska 6, ale právě to, že Rusky předvedly rychlejší útok, přineslo našim děvčatům „jen“ stříbrnou medaili.

Další kategorií, která v požárním útoku soutěžila, byly dorostenky. Tam to bylo napínavé, jelikož z prvního pokusu si děvčata zapsala neplatný pokus. V druhých pokusech ale už bylo veseleji a naše reprezentantky předvedly perfektní výkon a potvrdily, že tuto disciplínu skvěle zvládají. S časem 21,72 s obsadily příčku nejvyšší před druhým Polskem a třetím Slovenskem. Vůbec se zde nedařilo Chorvatkám, které kvůli přešlapům nástřikové čáry nezapsaly ani jeden platný pokus.

Světový šampionát byl zakončen požárními útoky v kategorii dorostenců. Tady si naše reprezentace vybrala svoji dávku smůly a útokem s časem 28,09 s se zařadila až na 9. místo v této disciplíně. Bohužel to znamená, že v celkovém pořadí se posunou až za stupně vítězů a obsadí nepopulární čtvrté místo. Nejrychlejší požární útok jsme viděli v podání lotyšského družstva, které předvedlo nádhernou souhru a zvládlo tuto disciplínu v čase 21,07 s.

Celkově však toto mistrovství přineslo fanouškům opravdu velkou radost – nejen proto, že padlo hned šest světových rekordů, ale hlavně pro české fanoušky důležitá informace, že z tohoto počtu patří rovná polovina našim barvám!

V 18 hodin se na svitavském stadionu uskutečnilo slavnostní zakončení III. Mistrovství světa juniorů v požárním sportu a V. Mistrovství světa dorostu v požárním sportu. Ukončeno bylo snažené všech organizátorů i účastníků šampionátu. Pod vedením zástupce hlavního rozhodčího Zdeňka Nytry nastoupila na plochu stadionu všechna družstva, která se mistrovství v požárním sportu účastnila.

Závěrečným programem provázel zkušený moderátor Štěpán Škorpil. Ten zvládal vyhlašování výsledků nejen v českém, ale i v ruském i anglickém jazyce. Nejprve přivítal všechny významné hosty, mezi kterými nechyběli: premiér České republiky Bohumil Sobotka, generální ředitel HZS ČR brigádní generál Drahomír Ryba, prezident České komory kominického cechu, senátoři Radko Martínek a Petr Šilar, starosta města Svitavy David Šimek, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, výkonný ředitel Světové sportovní federace hasičů a záchranářů Andrej Kalinin a další významné osobnosti, které jsou příznivci hasičů.

Po projevech hostů a poděkování za pomoc a podporu všem, kdo se na zajištění mistrovství podíleli a také sponzorům, následoval slavnostní pochod a jednotlivé delegace se usadily na tribunách.

Následovala první část kulturního programu. Ta byla věnována našemu kamarádovi Tomášovi, který se zranil v loňském roce při oslavách titulu mistra republiky. Na jeho léčbu se prodejem ´placek´ a triček vybralo přes 100 tisíc korun, přičemž zhruba 30 tisíci přispěli zahraniční účastníci soutěže. Při vystoupení zpěváka Martina Langera, který píseň věnoval právě Tomášovi, zpíval celý stadion, sportovci vyběhli před tribuny a naprosto spontánně se přidali k vystoupení. Bylo to velmi emotivní a věříme, že Tomášovi, který všechno sledoval přes internetovou televizi Fire TV, to dodalo energii a utvrdilo ho v tom, že na svůj problém není sám. Palce mu drží spousta lidí, kteří věří v Tomášovo uzdravení!

Po této krásné demonstraci hasičské solidarity následovalo vyhodnocení poslední disciplíny, které dnes patřil stadion. Tou byly požární útoky všech kategorií – tedy juniorek, dorostenek, juniorů a dorostenců. Diváky i soutěžící následně potěšilo vystoupení taneční skupiny Besta z Chrudimi, kteří jsou Mistři ČR v discodance.

Česká státní hymna zazněla při tomto slavnostním ceremoniálu ještě dvakrát, kdy první místo vybojovali naši junioři a naše dorostenky. Pochopitelně tribuny bouřily a s vítězi a vítězkami si hymnu zpívali i diváci. V kategorii juniorky naše reprezentantky kvůli horšímu času na požárním útoku získaly druhé místo a čtvrtou příčku obsadili naši chlapci v kategorii dorostenců.

Po vyhlášení výsledků, kdy komentátor Štěpán Škorpil podával informace o počtu medailí jednotlivých výprav – mimochodem naše šťastné číslo na tomto mistrovství je 8 – osm zlatých, osm stříbrných a osm bronzových medailí. Máme nové světové rekordy

Při samotném zakončení mistrovství starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Karel Richter nezapomněl poděkovat všem, kdo se jakýmkoliv způsobem zasloužili o zdárný průběh této akce, a mistrovství světa ukončil. Na úplný závěr zazněla naše státní hymna a vlajkové čety sňaly českou státní vlajku a vlajku Světové sportovní federace hasičů a záchranářů.

Tečku za mistrovstvím světa pak udělal slavnostní ohňostroj, který krátce po deváté hodině večerní rozzářil oblohu nad Svitavami.

Poděkování patří zejména všem organizátorům, kteří prokázali schopnost uspořádat šampionát na světové úrovni a čeští reprezentanti světu předvedli výkony světového formátu.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Juniori_4x100m.pdf zobrazit online PDF 51 kB
Juniori_100m.pdf zobrazit online PDF 73 kB
Juniori_100m_Druzstva.pdf zobrazit online PDF 67 kB
Juniori_celkove_vysledky.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Juniori_Dvojboj.pdf zobrazit online PDF 73 kB
Juniori_PU.pdf zobrazit online PDF 51 kB
Juniori_Vez.pdf zobrazit online PDF 72 kB
Juniori_Vez_Druzstva.pdf zobrazit online PDF 67 kB
Juniorky_4x100m.pdf zobrazit online PDF 50 kB
Juniorky_100m.pdf zobrazit online PDF 67 kB
Juniorky_100m_Druzstva.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Juniorky_celkove_vysledky.pdf zobrazit online PDF 65 kB
Juniorky_Dvojboj.pdf zobrazit online PDF 67 kB
Juniorky_PU.pdf zobrazit online PDF 50 kB
Juniorky_Vez.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Juniorky_Vez_Druzstva.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Dorci_100m.pdf zobrazit online PDF 71 kB
Dorci_100m_Mladsi.pdf zobrazit online PDF 67 kB
Dorci_100m_Stredni.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Dorci_celkove_vysledky.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Dorci_PU.pdf zobrazit online PDF 83 kB
Dorci_Vez.pdf zobrazit online PDF 71 kB
Dorci_Vez_Mladsi.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Dorci_Vez_Starsi.pdf zobrazit online PDF 67 kB
Dorci_Vez_Stredni.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Dorky_100m.pdf zobrazit online PDF 67 kB
Dorky_100m_Mladsi.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Dorky_100m_Starsi.pdf zobrazit online PDF 65 kB
Dorky_100m_Stredni.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Dorky_celkove_vysledky.pdf zobrazit online PDF 65 kB
Dorky_PU.pdf zobrazit online PDF 65 kB
Dorky_Vez.pdf zobrazit online PDF 67 kB
Dorky_Vez_Mladsi.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Dorky_Vez_Starsi.pdf zobrazit online PDF 65 kB
Dorky_Vez_Stredni.pdf zobrazit online PDF 66 kB
Dorostenci_4x100m.pdf zobrazit online PDF 69 kB
Dorostenky_4x100m.pdf zobrazit online PDF 66 kB