Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Krásné Lípě jezdí Tatra 815, má prodlouženou kabinu a zkrácenou nástavbu

Krásnou Tatrou 815 disponují hasiči v Krásné Lípě. Jedná se o vozidlo CAS 32 na standardním šestikolovém podvozku PR 2 s ne zcela standardní prodlouženou kabinou a zkrácenou nástavbou.

Vozidlo je poháněno známým atmosférickým dvanáctiválcem Tatra o objemu 19 000 cm3 a výkonu 235 kW. Samozřejmostí je možnost pohonu všech kol a použití uzávěrek diferenciálů všech náprav i toho mezi nimi.

Kabina je prodloužená, osmimístná se dvěma řadami sedadel, vždy po čtyřech v každé z nich. V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány úchyty pro dýchací přístroje Saturn. Před vzadu sedícími hasiči jsou dvě schrány na vybavení s držáky radiostanic, pod střechou – jak je zvykem – police.

V kabině – co se vybavení týče – najdeme vozidlovou radiostanici Motorola, svítilny, dopravní kužel s LED osvětlením a drobný materiál, jako například chirurgické rukavice, náhradní baterie apod.

Nástavba

Nástavba je modulová, ocelová. Přední modul sestává ze dvou skříní na příslušenství, vždy po jedné na každé straně. V levé z nich jsou uloženy sorbenty, sorpční podložky, nádoba na použitý sorbent, ochranné oděvy Sunit, statické 30m lano a dvacetilitrový hasicí vak Ermak.

Vpravo je uložena elektrocentrála Heron EG11 IMR, záchranářský kufr EK-10/HZS/I, slaňovací postroj se dvěma 30m statickými lany a resuscitační kyslíkový přístroj Saturn OXY.

Prostřední modul nástavby tvoří ocelová nádrž na vodu o objemu 9 140 litrů. Zabudovaná nádrž na pěnidlo ve voze chybí.

Zadní část nástavby tvoří opět dvojice bočních skříní a samozřejmě prostor pro čerpadlo a jeho obslužné prvky. V levé zadní skříni jsou uloženy hadice, proudnice, hadicové přechody, pomocná lana, sací koš a proudnice Rambojet s kartuší. Své místo zde mají i hadicové klíče, karabiny, přiměšovač či variabilní ruční vyprošťovací nástroj.

V pravé zadní schráně vozí hasiči motorovou pilu a kanystry s pohonnými hmotami do agregátů. Najdeme zde rovněž páčidlo Hooligan, sekeru, kalové čerpadlo Heron HP80 a přetlakový ventilátor PH-VP 450 s mlžícím zařízením.

V prostoru čerpadla je kromě toho zabudovaného také čerpadlo plovoucí – a to PH Cyklon 1 a naviják s vysokotlakou hadicí o délce 60 metrů.

Na pochozí nástavbě je vozidlo vybaveno dvěma úložnými boxy. Ty obsahují ženijní nářadí a nářadí pro úklid komunikací. Dále je v nich uložen osvětlovací stativ se dvěma 500W reflektory a také savice B75, nástavec podzemního hydrantu s klíčem a pěnidlo.

Všechny prostory jsou osvětleny LED pásky, pochozí plocha pracovním světlem Hella H3, která osvětlují i okolí vozu.

Rozměry vozu

Automobil je dlouhý 8 600 mm, široký 2 500 mm a vysoký 3 200 mm. Nejvyšším bodem je lafetová proudnice.

Sdílet