Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Iveco Daily nahradilo u hasičů v Dolním Sedle starou Avii, stálo více než 2 miliony

Na konci uplynulého roku byl do rukou velitele dobrovolných hasičů v Dolním Sedle – místní části města Hrádek nad Nisou – předán zbrusu nový dopravní automobil Iveco Daily, který nahradil Avii z roku 1982.

Vozidlo je vybaveno pro přepravu hasičského družstva 1+8 a požárním příslušenstvím, umožňujícím nejen zásah při požárech, ale i likvidaci následků silných poryvů větru nebo zatopených prostorů. Mezi výbavu patří i dýchací přístroje a osvětlovací souprava.

Nový automobil je v provedení 4×2 s uzávěrkou zadního diferenciálu. Celková hmotnost vozidla je 5 200 kg. Objem vznětového motoru je 2 998 ccm. Automobil je vysoký 3 000 mm, dlouhý pak 7 000 mm a to včetně navijáku a tažného zařízení.

Jako světelné výstražné zařízení byl použit maják značky Whelen spolu s modrými světly umístěnými na přední masce a bocích auta. Nad zadními dveřmi je umístěna sváděcí alej pro zvýraznění auta jako překážky v silničním provozu, doplněná o dvě pozice modrých světel spínaných společně s předním majákem.

V přední části vozidla je umístěn lanový naviják tažné síle 3 800 kg v přímém směru. Součástí výbavy jsou i úvazky a kladka pro znásobení tažné síly navijáku. V zadní části je nainstalováno tažné zařízení pro přívěsy do 3 500 kg.

V kabině jsou uchyceny ruční radiostanice, svítilny a také záchranářská Scoop nosítka.

V nástavbě automobilu najdeme motorovou stříkačku PS 8 Comfi. Nechybí ani motorové kalové čerpadlo, pila a elektrocentrála TAG o výkonu 4 kW. K ní patří osvětlovací souprava s dvojicí 1 000W halogenových reflektorů.

Dýchací přístroje, přístupné zadními dveřmi vozu, jsou zde čtyři a to Saturny S7. Co se páčidel týče, disponují hasiči také speciálními nástroji jako je Paratech Axe a Hooligan.

Vozidlo bylo pořízeno v rámci projektu protipovodňového skladu za cenu přesahující 2,3 milionu korun. Dodavatelem je firma KOV Velim.

Sdílet