Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče ve Středočeském kraji zaměstnalo více než sto případů spojených s počasím, hlavně čerpali vodu

Bouřka, která se včera odpoledne a večer přehnala nad Středočeským krajem, přidělala spoustu práce hasičům. Venku byly jak profesionální, tak dobrovolné jednotky hasičů.

Od 15 hodin až do dnešního rána vyjížděli hasiči ke stovce případů, kdy lidem pomáhali především čerpat vodu ze zatopených prostor a odstraňovali popadané stromy a větve z vozovek. Nejvíce výjezdů bylo na Praze-západ (23), Berounsku (18), Kolínsku (15), Příbramsku (12), Praze-východ (11)…

V Žebráku na Berounsku např. silný déšť zaplavil 2 chatky, v potoce, který se snažila v dešti projet, uvízla 2 osobní auta – 1 z nich hasiči vytáhli pomocí automobilového jeřábu, druhé si muselo počkat, až trochu opadne voda. Hasiči také pomáhali lidem, kteří se snažili přes rozvodněný potok přebrodit. Problémy měli také v Králově Dvoře, kde se buduje kanalizace a voda z výkopů začala ohrožovat rodinný dům.

V Novém Jáchymově na Berounsku blesk zapálil boudu (8×12 m) a strom, hasiči požár uhasili, překontrolovali termokamerou, ale s vyklízením objektu museli počkat až do rána.

Hasiči na Mělnicku – v Hostíně u Vojkovic – vyjížděli půl hodiny po půlnoci k likvidaci požáru stavební buňky. Neznámý pachatel nejspíše využil nepříznivého počasí a stavební buňku zapálil. Způsobil škodu za 30.000 Kč.

Dnes ráno vyjížděli hasiči do Dubence na Příbramsku, kde měli podezření že praskla hráz místního rybníka. A vodu ze zatopených sklepů stále čerpají přímo v Příbrami. V odstraňování popadaných stromů pokračují hasiči dnes ráno i na Kladensku, Rakovnicku, Kolínsku, Příbrami….

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet