Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nissan Cabstar si hasiči v Horním Podluží zrekonstruovali sami, využití najde převážně při technických zásazích

Na jaře roku 2014 bylo jednotce sboru dobrovolných hasičů v Horním Podluží pořízeno nové vozidlo Nissan. Nová technika má za úkol pomoci členům jednotky provádět zásahy lépe, profesionálněji i rychleji.

Vozidlo nahradilo stařičkou cisternu CAS 16 IFA W 50 LA, která již nesplňovala požadavky sboru – tedy na zásahy u nehod či povodní.

Automobil Nissan Cabstar E byl pořízen za 121 000 Kč. Vozidlo je šestimístné a pohání ho motor o objemu 2 953 cm3 a výkonu 88 kW. Maximální rychlost vozu je 115 kilometrů za hodinu.

Rekonstrukce vozu

Do rekonstrukce se hasiči pustili v podstatě okamžitě a vynaložili na ni 100 000 Kč. Největší položkou byl nákup hliníkových plechů na příčky, police a podlahu nástavby, dále pak rolet, nákladů na pískování a lakování vozu.

Hasiči prováděli téměř veškeré práce v garážích hasičské zbrojnice, kde u Nissanu strávili 900 hodin během dvou měsíců. Nástavba je oplechována pozinkovaným plechem a její vnitřní uspořádání je provedeno zcela dle požadavků jednotky.

Výbava vozu

Automobil je vybaven lanovým navijákem Dragon DWM 13000 a tažným zařízením. Na střeše nástavby jsou připraveny úchyty pro záchranný gumový člun Dingy.

V nástavbě hasiči převážejí například prostředky pro zásahy u nebezpečného hmyzu – tedy vysavač a včelařský oblek, motorovou řetězovou a rozbrušovací pilu, zdravotnický materiál, páčidla a podobně.

V Nissanu nechybí ani 6kW elektrocentrála, sorbenty, plovoucí a kalové čerpadlo, turbínové čerpadlo a prostředky pro záchranu na vodě – tedy plovací vesty a suché obleky.

Pro požární zásah je automobil vybaven vysokotlakým čerpadlem s nádrží na 150 litrů vody, standardními požárními armaturami a hadicemi B a C.

Sdílet