Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OČIMA HASIČŮ: Bambi vak je naplněn vodou během několika vteřin, silný vítr zasahujícím nevadí

Hasiči HZS Jihomoravského kraje cvičili plnění bambi vaku pod vrtulníkem, simulovali tak ostrý zásah třeba u lesních požárů. Videokamera byla umístěná na přilbě jednoho z hasičů, můžete tak sledovat plnění bambi vaku přímo očima zasahujících.

V Česku jsou bambi vaky známé především díky středním vrtulníkům Bell 412 Letecké služby Policie ČR, které je často využívají při ostrých zásazích i při cvičeních. Další složkou, která může bambi vaky využívat, je Armáda ČR, která má k dispozici tři vrtulníky W-3A Sokół v úpravě k hašení v podvěsu. Zajímavostí je, že v Česku hasičské letouny nevyužívá samotný Hasičský záchranný sbor České republiky.

Bambi vak je integrovaný protipožární systém, který slouží k hašení požárů v podvěsu. Jedná se o nádobu v podobě vaku, která je zavěšena na laně pod vrtulníkem.

Letecká služba Policie ČR má k dispozici jeden bambi vak o objemu 465 litrů, který mohou nést lehké vrtulníky Eurocopter EC 135. Pro střední vrtulníky Bell 412 má k dispozici dva bambi vaky o objemu 795 litrů a jeden bambi vak o objemu 1000 litrů.

Bambi vaky byly využity v roce 2000 k hašení rozsáhlých lesních požárů v Makedonii a také ve Slovenském ráji, kde zasahovaly mimo českých a slovenských vrtulníků také vrtulníky z Polska a Maďarska.

K ukázce použití tohoto hašení ale nemusíme chodit do zahraničí, vrtulníky se osvědčily také v roce 2012 při nechvalně známém obrovském požáru lesa u Bzence v Jihomoravském kraji.

Sdílet