Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nadační fond měst a obcí pro zdraví a záchranu života v Červené Vodě daroval hasičům defibrilátory a glukometry

Profesionální hasiči z Králík a Žamberka mají od dnešního dne na svých stanicích nové pomocníky. Jsou jimi dva kusy automatických elektronických defibrilátorů LIFEPAK CR-plus včetně příslušenství a dva kusy glukometrů typ OneTouch VIT taktéž s příslušenstvím.

Přístroj umožňuje nastolit normální srdeční rytmus při komorové fibrilaci nebo při srdeční příhodě. Defibrilátor bude díky Nadačnímu fondu měst a obcí pro zdraví a záchranu života v Červené Vodě sloužit ve výjezdových vozech hasičů.

„Poděkování patří starostovi Červené Vody PaedDr. Miloši Harnychovi a správci nadačního fondu Ing. Petru Cinkovi,“ říká ředitel územního odboru HZS Pardubického kraje Ústí nad Orlicí plk. Ing. Roman Studený.

Předávání darů se konalo na Požární stanici v Králíkách a účastnili se ho starosta města Červená Voda PaedDr. Miloš Harnych, správce Nadačního fondu měst a obcí pro zdraví a záchranu života v Červené Vodě Ing. Petr Cinko, plk. Ing. Roman Studený, ředitel HZS Pardubického kraje územního odboru Ústí nad Orlicí a plk. Mgr. Aleš Černohorský, náměstek krajského ředitele HZS Pardubického kraje.

Každý hasič na stanicích v Žamberku a Králíkách absolvoval speciální školení a je oprávněn automatický defibrilátor použít. Hasiči jsou mnohdy u událostí jako první a nyní mohou nabídnout ještě odbornější pomoc postiženým osobám, a tím zvýšit jejich šanci na záchranu.

Pro terén je včasná defibrilace definována do 5 minut od ohlášení události. Úspěšnost přežití při tomto stavu klesá každou minutu o 10%. Při provedení včasné defibrilace za zmíněných 5 minut je úspěšnost přežití 50 %. Po okamžitém ohlášení události jsme schopni pokrýt obě města a pomoci i zdravotnické záchranné službě.

Darem od Nadačního fondu měst a obcí pro zdraví a záchranu života v Červené Vodě se opět rozšiřuje možnost profesionálních hasičů okamžitě poskytnout odbornou pomoc.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet