Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli neznámé látce hasiči evakuovali dětský tábor v Rotavě, o cvičení nikdo do poslední chvíle nevěděl

Prověřovací cvičení zůstalo až do poslední chvíle utajené jak před zasahujícími hasiči, tak před dětmi z dětského tábora. Malí táborníci zažili kromě evakuace také dekontaminaci ve speciálním zařízení hasičů.

Námětem prověřovacího cvičení byl únik neznámé látky ve formě bílého prášku z balíčku, který přišel poštou do dětského tábora u Rotavy na Sokolovsku. Prášek kontaminoval téměř všechny děti a dospělé z tábora, nezpůsobil jim žádné zjevné zdravotní problémy, pro jistotou ale vedoucí tábora informovala záchranáře.

Hasiči po dohodě s pracovníky hygienické stanice rozhodli o uzavření tábora tak, aby nikdo ze zasažených táborníků neopustil prostor tábora. Zároveň na místo vyslali jednotky pro zajištění evakuace a také dekontaminace všech zasažených osob.

V prostoru fotbalového hřiště v Rotavě zřídili hasiči po domluvě se starostkou města evakuační centrum, přímo u tábora pak připravili dekontaminační sadu. Ta již byla využita v reálné situaci například při jarních záplavách ve středních a severních Čechách.

S dětmi zasaženými neznámou látkou přímo v táboře komunikoval člen posttraumatického intervenčního týmu hasičů, který jim vysvětloval, co se bude dít a čím následně pod vedením hasičů projdou. Po odvedení z tábora, který byl celý označený jako nebezpečná zóna, muselo všech třiatřicet dětí a deset vedoucích absolvovat dekontaminaci, následně je autobus převezl do evakuačního centra.

Tam dostali najíst a napít a vyčkali zde do doby, než přivolaná chemická laboratoř neprovedla rozbor neznámé látky z tábora. Po ukončení cvičení měli táborníci možnost si prohlédnout techniku hasičů a vyptat se na vše, co je zajímalo.

Cvičení se zúčastnilo celkem 13 jednotek hasičů. Na místě zasahovali hasiči z profesionálních stanic Kraslice, Sokolov, Karlovy Vary, Cheb, chemické závody Sokolov a dobrovolní hasiči z Rotavy, Kraslic, Pozorky, Vintířova, Šindelové, Oloví, Krásna a Lázní Kynžvart.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet