Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mrtví ptáci z hlučínského jezera neměli chřipku

Čtyři mrtví ptáci – dvě divoké kachny, labuť a racek – které našli profesionální hasiči na zamrzlé hladině Hlučínské štěrkovny v úterý 15. 1. 2008, nebyli nakaženi ptačí chřipkou ani žádnou jinou nebezpečnou chorobou. Takový je závěr Státního veterinárního ústavu v Olomouci.Ilus­trační foto.

Čtyři mrtví ptáci – dvě divoké kachny, labuť a racek – které našli profesionální hasiči na zamrzlé hladině Hlučínské štěrkovny v úterý 15. 1. 2008, nebyli nakaženi ptačí chřipkou ani žádnou jinou nebezpečnou chorobou. Takový je závěr Státního veterinárního ústavu v Olomouci, kam byla těla ptáků odvezena. Tuto informaci poskytli hasičům v pátek 18. 1. 2008 odpoledne veterináři.

Negativní nález u prvního mrtvého těla labutě, objeveného na hladině hlučínského jezera 14.1., byl potvrzen v olomouckém ústavu již o den dříve, tedy ve čtvrtek.

Na ptáky na zamrzlé hladině upozorňovalo Městskou policii v Hlučíně zkraje tohoto týdne hned několik svědků, kteří se domnívali, že jsou přimrzlí. V pondělí viděli svědkové jednoho tvora, v úterý dva nehybné ptáky.

V pondělí a úterý zasahovaly na místě dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Hlučíně a Opavě a v úterý také lezecké družstvo ze stanice v Ostravě-Porubě.

Kvůli tajícímu ledu vyrazili pomoci ptákům asi do vzdálenosti 300 až 400 metrů od břehu dva hasiči v nepromokavé kombinéze, ochranném obleku a vestě, kteří se přidržovali gumového člunu. Zvláště v úterý byl led plný vody a nebezpečně měkký. Proto člun jistilo ze břehu lezecké družstvo hasičů. V pondělí hasiči přivezli v igelitovém pytli na břeh jednu mrtvou labuť, druhý den hned čtyři místo dvou ptáků. Veterinářům předali těla hned na břehu štěrkovny a ti zajistili převoz do Olomouce.

Článek o nálezu mrtvých ptáků na hlučínském jezeře naleznete zde


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči