Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mercedes Atego s novou kabinou dorazil do Prahy, využívat ho budou hasiči ze stanice v Modřanech

V červnu byla pražským hasičům dodána zcela nová cisternová automobilová stříkačka na podvozku Mercedes Benz Atego 1530 AF 4×4. Na první pohled si znalci techniky všimnou faceliftované kabiny, spolu s ní byla omlazena i palubní deska vozu.

V době focení, tedy 9. srpna 2014, vozidlo ještě nebylo finálně dovybaveno a do budoucna ho čekají i menší úpravy u výrobce. Následovat budou další kondiční jízdy a až poté zařazení do výjezdu.

Kabina vozu je šestimístná, čtyřdveřová s továrním prodloužením pro převoz mužstva. Bohužel již víme, že svými rozměry jsou tyto kabiny jedny z nejmenších ve vozovém parku Hasičského záchranného sboru. Zde je naštěstí k dispozici alespoň „kapsa“ na dýchací přístroje, což nějaký prostor pro nohy hasičů přidává.

O pohyb cisterny se stará přeplňovaný naftový šestiválec o výkonu 300 koní, splňující emisní normu Euro 6. Standardně je poháněná zadní náprava, pohon přední je připojitelný.

V přední části vozu je u nárazníku uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 5,1 tuny.

Nástavbu dodala firma Strojírna Potůček ze Slatiňan. Vozidlo má technickou výbavu a veze 4 000 litrů vody a 250 litrů pěnidla. Skříň nástavby, nádrže na hasiva a čerpací zařízení jsou uloženy na nerezovém pomocném rámu.

Na obou stranách nástavby jsou tři schránky pro uložení požárního příslušenství kryté roletami z lehkého kovu, čerpací zařízení je přístupné standardně zezadu. Rozměrné požární příslušenství je uloženo na střeše nástavby v úchytech nebo hliníkové bedně.

CAS je vybavena elektronickým systémem řízení hasící nástavby CAN-BUS. Součástí elektronického řízení jsou dvě dotykové obrazovky, jedna v kabině osádky a druhá na ovládacím panelu čerpacího zařízení.

Do výšky více než 5 metrů nad úroveň terénu lze vysunout pneumatický osvětlovací stožár s dvojicí halogenových 1000W reflektorů. Nejen o jeho napájení se stará elektrocentrála s výkonem 6,5 kW.

Cisternová automobilová stříkačka je dlouhá 8 metrů, široká 2,5 metru, vysoká 3,3 metry a váží 16 000 kg.

Pořizovací cena vozu byla 6 185 708 Kč včetně DPH.

Foto: Libor Makrlík
Sdílet