Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberecký hasič Radek Musil zvládl v San Diegu půlmaraton, ve své kategorii doběhl desátý

Jako první z českých hasičů předvedl Radek Musil, profesionální hasič z Liberce, obyvatelům USA své schopnosti a v jednom z nejhezčích měst Kalifornie – v San Diegu – odběhl půlmaraton.

Půlmaraton je běžecký závod na vzdálenost 21,0975 kilometru, což je přesně polovina délky maratonského běhu. Běhá se mimo dráhu, po silnicích nebo cestách. Půlmaratonu se také někdy říká pikermi podle řeckého města ležícího v polovině cesty z Marathónu do Atén (protože některým atletům připadá předpona půl- pro tak dlouhou trať degradující).

Po probdělé noci v sandiegském hostelu s oknem hned u rušné křižovatky se Radek Musil brzy ráno dostavil do cílového prostoru, odkud závodníky ke startu svážely autobusy kyvadlovou dopravou.

Za svitu vycházejících slunečních paprsků pak byl půlmaraton, oficiálním názvem America's Finest City Half Marathon, odstartován z městské části Point Loma, což je v podstatě největší poloostrov v San Diegu.

Po vyběhnutí od sochy Cabrillo National Monument, která odkazuje k vylodění portugalského mořeplavce Juana Rodrígueze Cabrilla u břehu budoucího San Diega v roce 1542, čekal na závodníky přibližně pětikilometrový seběh kolem Pacifiku. Následovala náročná a dlouhá trasa kolem zálivu bez možnosti schovat se do jakéhokoliv stínu.

Po proběhnutí kolem lodi Star of India pak skončila rovinka a začalo pozvolné stoupání do stále několik kilometrů vzdáleného cíle, kterým byl místní Balboa Park. A právě v tomto nejnáročnějším úseku závodu na Radka čekali jeho další čeští kolegové, kteří ho podpořili jak křikem, tak také vlající českou vlajkou.

V cíli pak českou výpravu zastavovali ostatní závodníci a ptali se, proč Evropan takový závod běžel, zda zde bydlí či je na výletě. Že se jednalo o alternativu ke zrušeným hasičským hrám ale vy už dobře víte.


A jak Radek Musil celkově dopadl? Velmi dobře! Celkově obsadil 121. místo z celkem 6100 závodníků, ve své kategorii 35 – 39 let obsadil 10. místo. Odměnou tak bohužel byla jen medaile pamětní. Dále Radek, který doběhl v čase 1 hodina a 32 minut hodnotí:

Závod jsem si chtěl hlavně užít, ale od první chvíle jsem věděl, že to bude boj o přežití. Již na startu v 7 hodin jsem se v tamních klimatických podmínkách hodně potil a pak už to jen gradovalo. Dokončil jsem sice v horším čase, než jsem si představoval, ale byl to skutečně extrém.


Vzhledem k tomu, že Radek není v půlmaratonu nováčkem, může porovnávat jejich kvalitu organizace. „Pokud bychom přirovnali půlmaraton v Praze k fotbalové extralize, závod v San Diegu byl. co se organizačního zajištění týká, na úrovni druhé ligy“, zhodnotil závěrem.

Odměnou všem přítomným Čechům pak byla návštěva letadlové lodi USS Midway a následné koupání s lachtany u útesu La Jolla. A jednalo se rozhodně o nezapomenutelný zážitek.

V přípravě na půlmaraton v San Diegu a TFA v Los Angeles libereckého hasiče podporují: HZS Libereckého kraje, SDH Liberec-Sever, Statutární město Liberec, Liberecké strojírny, Petr Kohout – Hasičský servis, pekárna Nopek, Amix – Nutrition, Roman Endt – hasicí přístroje, restaurace Panoptikum Liberec a soukromá osoba Rolf-Jan Zweep.

Sdílet