Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se v Litni již po šesté rozloučili s létem, připraven byl bohatý kulturní program

5. září 2015 proběhl v Litni již 6. ročník akce Loučení s létem 2015. V sobotu nám opět přálo počasí. Program jsme zahájili soutěžní ukázkou netradičního požárního útoku několika družstev mužů, žen a dětí.

Po shození posledních terčů byla pro návštěvníky připravena ukázka práce policejního pyrotechnika s jeho služebním psem. Byl k vidění i jeho speciální oděv a vystavena nejrůznější munice.

Mezitím se na ukázku začali připravovat liteňští mini hasiči. Se svými vedoucími předvedli profesionální ukázku hašení „požár papírové školy“. Děti vyskákaly z Tatry a Transportéru a ihned začaly roztahovat hadice a hasit. Za to sklidily ohromný potlesk a jásot.

Děti dále mohly zhlédnout divadélko pro děti, zaskákat si na trampolíně, nebo v nafukovacím hradu. O skákací atrakce byl největší zájem. Po pohádce už byli připraveni profesionální hasiči z Řevnic. Společně se zdravotníky z ASČR ukázali jejich práci u dopravní nehody, kdy musí zraněnou osobu vyprostit ze zdeformovaného vozidla.

Diváci alespoň viděli, že vystříhat člověka z vozidla není hned, protože záchranáři musí postupovat společně se zdravotníky opatrně, aby nezpůsobili zachraňované osobě další zranění.


Své hudební nadání nám předvedla mladá kapela Beat sisters. To už se začali objevovat první tanečníci. Kapela hrála opravdu skvěle. Další ukázku si připravili místní liteňští hasiči. Hasili osobní automobil. Při hašení využili všechny ochranné pomůcky, které mají předepsané, včetně moderních dýchacích přístrojů.

Po uhašení auta vystoupily hořovické mažoretky a odstartovala disciplína „Liteňský silák“. Soutěže se mohli zúčastnit všichni návštěvníci, aby si ověřili svoji sílu a rychlost. Tu si rovněž ověřili i v hodu pivním sudem.

Přesto, že se už lehce ochladilo, své ladné pohyby nám předvedly orientální tanečnice. Jejich ukázka odstartovala večerní vystoupení kapely „Porucha“, která hrála až do půlnoci. Po setmění nás čekala ještě poslední ukázka. Ohnivá show skupiny Artscenie.

Všechny ukázky a kapely sklízely během dne ohromný potlesk. Věříme, že se nám akce vydařila a všichni si přišli na své. Během dne si návštěvníci navíc mohli prohlédnout hasičskou techniku, včetně automobilového žebříku, vybavení sanitky, historickou zbroj, zastřílet si z luku, něco si vyrobit v dílničkách, povozit se na koních, zasoutěžit si, nebo si jen posedět s přáteli a poslechnout si nejrůznější písničky.

Děkuji Středočeskému kraji a Městysi Liteň za jejich velkou podporu akce. Rovněž děkuji i dalším podporovatelům, mezi které patří Zámek Liteň, Johnny servis, řeznictví Kamila Alferyho, FC Liteň, Domeček Hořovice a hlavně děkuji všem návštěvníkům, hasičům a kamarádům, kteří nám pomohli akci uspořádat.

Liteňští hasiči už nejezdí jenom požárům, ale jsou nedílnou součástí kulturního žití v Litni, při kterém odvádí pořádný kus práce, za což je chválím a moc jim děkuji.

Více fotografií a informací o činnosti sboru, můžete nalézt na webových stránkách www.sdhliten.cz

Jiří Hrách
Velitel SDH Liteň
Sdílet