Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Americká Firefighter Combat Challenge v Ontariu Čechy nezaskočila, drtivá většina závodníků prošla kvalifikací

Náhradou za zrušené hasičské světové hry se pro celou českou skupinu, běžně rozdělenou do několika nezávislých částí, stala originální Firefighter Combat Challenge několik desítek mil od Los Angeles, v Ontariu.

V čem spočívá divácky atraktivní, oproti TFA rychlejší a dravější Firefighter Combat Challenge jsme se zmiňovali v článcích z Polska, kde se v roce 2013 a 2014 Češi s tímto typem závodu potkali poprvé ve větší míře.

Zatímco podmínek znalí američtí závodníci začali brzy ráno vytahovat a skládat „pártystany“, Češi si na betonovém parkovišti u jednoho z místních nákupních center začali užívat sluneční paprsky plnými doušky. Zdrojem stínu se stal na přistavené tribuně reklamní transparent, další drahocenné metry čtvereční mimo svitu slunce poskytly přítomné stromy.

Po registraci, která proběhla v pohodovém duchu bez zbytečných starostí a problémů, byla soutěž zahájena slavnostním nástupem jednotlivých závodníků, potažmo týmů.

Oproti závodům v Polsku byla na první pohled znatelná jiná mentalita. Zatímco u našich sousedů se veškeří rozhodčí tvářili nabroušeně a v jednu chvíli například zakázali všem fotografům přístup na trať, v Americe se na požárového redaktora všichni usmívali.

Podobný byl i přístup k závodníkům – Američané se jednoduše tváří více jako přátelé a rozhodčí si nehrají na to, že jsou něco více. A podobně pohodový byl celý závod. Samotný „zakladatel“ FCC provedl závodníky před startem po trati, a nedával žádné příkazy a rozkazy – spíše doporučoval, co a jak dělat nejlépe.

V průběhu zahájení byla zahrána také hymna, při níž všichni v doslechu (včetně běžných civilistů jdoucích z nákupu po blízkém parkovišti) všeho nechali a s rukou na srdci vzdávali hold.

Pak už nic nebránilo zahájení druhého dne soutěžení, do jehož průběhu promluvili také přítomní Češi. O rekordním čase FCC z roku 2001 v podobě jedné minuty a devatenácti sekund si naši závodníci prozatím nechali jen zdát, ale dostat se pod 120 vteřin nebylo pro některé problémem.

Po skončení individuálních startů se po rozeznění sirény na trať podívaly také dva české tandemy složené ze zástupců Vysoké školy báňské a dva české týmy, jeden doplněný o známého německého závodníka.

Ve finálovém dni se z Čechů neobjeví pouze Miroslav Šín a Lukáš Koutník. Všichni ostatní se mezi vybrané nejlepší závodníky probojovali, včetně obou tandemů a štafet.

PS: Video reportáž bude společná pro oba dva dny, po skončení závodů.

Sdílet