Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V brněnské Merhautově ulici hořel byt

Dnes, 2.2. 2008 v časných ranních hodinách byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje ohlášen požár bytu na adrese Merhautova ulice, Brno – Zábrdovice. Na Místo vyjelo ihned několik jednotek hasičů.Přidány fotografie a nové informace.

04:53 Brno – Zábrdovice ul. Merhautova – požár bytu

Výjezd techniky z PS Lidická: VEA, CAS 24 ( 1.V), PPLA, AZ 30, CAS 32
Výjezd techniky z PS BVV – Výstaviště: CAS 24
Výjezd techniky SDH: RZA JSDH Soběšice

Jednalo se o požár bytu, na místě bylo 7 osob evakuováno, 2 osoby předány do péče zdravotnické záchranné služby. Bylo provedeno vypnutí el. proudu, zastavení přívodu plynu do bytu, likvidace požáru 1 C proudem, nasazena přetlaková ventilace. Poté dohledávání ohnisek a kontrola požáriště pomocí termokamery.

Info: svodka směny B HZS Jmk – brno

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dva lidé byli zraněni a dalších sedm hasiči dnes v noci zachránili před hustým dýmem při požáru bytu v Merhautově ulici v Brně. Požár bytu ve třetím patře pětipatrového domu byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 4.51 hodin a na místo vyjely tři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Lidické a Bauerově ulici, a dobrovolná jednotka z Brna-Soběšic.

Při příjezdu hasičů z okna bytu šlehaly plameny a dům byl silně zakouřen. Obyvatelé bytu – devětačtyřicetiletý muž a jeho o čtyři roky mladší manželka – stačili před plameny uniknout a hasiči je našli na chodbě. Oba pro podezření na nadýchání zplodinami hoření převzali zdravotníci a k dalšímu ošetření je převezli do nemocnice. Z pater nad hořícím bytem hasiči před hustým dýmem s pomocí dýchacích přístrojů do bezpečí vyvedli sedm lidí, z toho tři děti. Všem zachráněným nabídli dočasný úkryt ve vytápěné kabině požárního vozidla. Obyvatele domu se podařilo evakuovat po schodišti, připravený třicetimetrový automobilový žebřík hasiči nemuseli použít.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích v domě odpojili přívod el. proudu a plynu. Proti plamenům v bytě hasiči nasadili jeden vodní proud. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu 14 minut po páté hodině. Dohašování, při kterém hasiči museli rozebírat část konstrukce prohořelého stropu a pomocí termokamery najít a zlikvidovat skrytá lokální ohniska hoření, ukončili krátce po 6. hodině. Po odvětrání všech prostor domu pomocí přetlakových ventilátorů se evakuovaní obyvatelé domu vrátili do svých bytů. Protože požární vozidla stála na kolejích tramvajových linek, po dobu zásahu bylo nutné omezit provoz městské dopravy.

Požár zcela zničil jednu místnost dvoupokojového bytu, a další prostory bytu byly poškozeny žárem a zplodinami hoření. Do spodního bytu při hašení zatekla voda. Přímou škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 300 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření. Byt nebyl napojen na el. proud a dosud zjištěné skutečnosti nasvědčují, že oheň mohl vypuknout nedbalostí při manipulaci s otevřeným ohněm.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-wap-
Sdílet