Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny se v Otrokovicích z náspu rozšířily i na chatku, hasit pomohli i zahrádkáři

Požáry travních porostů na náspech železničních tratí patří především v letním období k jednomu z typů požárů, u kterého zasahují jednotky požární ochrany. Události, které jsou většinou rychle likvidovány a obejdou se bez větší škody, mají zpravidla na svědomí jiskry a žhavé částice odletující od brzd projíždějících vla­ků.

K obdobnému požáru vyjížděla před šestnáctou hodinou jednotka profesionálních hasičů ze stanice Otrokovice. Po několika minutách vyslal operační důstojník i jednotky dobrovolných hasičů z Otrokovic, Kvítkovic a Tlumačova, a také jednotku drážních hasičů z Přerova. Všechny jednotky mířily k železničnímu koridoru mezi Otrokovicemi a Tlumačovem, kde bylo hlášeno několik prostorů hoření trávy na železničním náspu.

Jako první dorazili na místo jednoho z požárů profesionálové z Otrokovic. Jak bylo zjištěno, požár trávy se z náspu rozšířil na blízký pozemek zahrádky v zahrádkářské kolonii u štěrkoviště v části Otrokovice – Baťov, kde zasáhnul zahradní chatku. Díky všímavosti a pohotovému zásahu ostatních zahrádkářů, kteří hasili požár ještě před příjezdem hasičů, se podařilo zabránit zničení celého objektu. Rychlou likvidaci pak provedli samotní profesionálové. I tak dosáhla škoda výše asi 10.000,– Kč.

Ostatní hlášené požáry trávy na náspu pak likvidovali dobrovolní a drážní hasiči.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet