Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Red Bull 400: Nejtvrdších 400 metrů vašeho života, poprvé i pro speciální hasičské štafety

Připravte si nohy a roztáhněte plíce. V sobotu 13. září 2014 je rozhodně budete potřebovat, pokud najdete odvahu a přihlásíte se do závodu Red Bull 400.

Nepůjde o nic menšího než o hromadný výběh skokanského můstku K120 v Harrachově. A to od konce dopadu až po rozjezdovou lavici. V Česku se tenhle závod poběží vůbec poprvé a známý můstek na prudkém svahu Čertovy hory je pro premiéru ideální. „Je to obrovská výzva, ve které si každý účastník může sáhnout až na dno svých vlastních sil. Fyzických i psychických,” říká český triatlonista Jan Kubíček, který nad akcí převzal záštitu.

Poběží se v kategoriích muži, ženy, mužská štafeta, smíšená štafeta a hasičská štafeta. Celkově se může přihlásit pouze 500 závodníků, takže rozhodně s přihláškou nečekejte! Bude to nejtvrdších 400 metrů vašeho života. Ale odměnou bude, že jste to dokázali a překonali sami sebe.

Výzva pro všechny hasiče, je tu speciální štafeta
Říká se, že v nouzi najdeš přítele. V případě hasičů ve spojení s extrémním závodem Red Bull 400, který se koná 13. září v Harrachově, to platí dvojnásob. Extrémní výzva dokonale prověří každého, kdo se přihlásí. Dej dohromady čtyřčlenný tým a přihlas se do speciální hasičské štafety. Rozhodně neváhejte, čas se krátí!

Výhoda je, že zatímco jednotlivci si musí s celými téměř vertikálními čtyřmi sty metry poradit sami, ve štafetách se tato obří porce rozdělí na snesitelné dávky. Pro zocelené požárníky by to určitě nebyl problém, ani kdyby běželi sami. Ale málokdo ví lépe, jak moc je důležitá týmová práce a možnost naprosto se spolehnout na kolegy.

Takže teď už jen jednat rychle, přesně tak, jak jste zvyklí. Čas běží a míst na startu ubývá. Mužská kategorie jednotlivců už dokonce hlásí plno! Není prostor na váhání. Ten pocit, až tuhle výzvu s kámoši budete mít za sebou, stojí za to. Mrkni na stránky a dozvíš se, jak sebe se svými parťáky do hasičské štafety zaregistrovat.

Jestli jste někdy stáli na bubnu skonanského můstku, dokážete si představit, co na běžce čeká. Po startu na dojezdu se svah okamžitě prudce zvedá. Srdeční tep vystřelí k závratným hodnotám, nohy v kopci velmi rychle ztěžknou. A pak? To nejlepší teprve přichází. Poslední úsek z odrazové hrany můstku až k místu, odkud normálně startují skokané. Až tady je cíl, do kterého se musí každý vysápat. Bude to chtít hodně sebezapření, odvahu a také správnou taktiku. Zvláště když startuje padesát běžců najednou. Síly si musíte rozložit a nevyčerpat všechnu energii hned na začátku. I v lehké atletice patří čtyřstovka k nejtěžším disciplínám. Natož v tomto horském provedení.

Více informací najdete v příloze článku nebo na www.redbull.cz/400

Sdílet
Přiložené soubory
RB400_eLetaky_05_hasici.pdf zobrazit online PDF 2 MB
RB400_HARRACHOV.docx zobrazit online DOCX 1 MB
RB400_STAFETY_HASICI.docx zobrazit online DOCX 1 MB